Отиде ли си Жълтата гостенка?

Отиде ли си Жълтата гостенка? - картинка 1

24 март е Световен ден за борба с туберкулозата

В целия свят туберкулозата е водеща причина за смъртта на всеки втори инфекциозно болен човек, като всяка година от туберкулоза умират около 3 милиона души по света.

Световният ден за борба с туберкулозата е изключителна възможност за фокусиране вниманието върху голямото предизвикателство за борба със заболяването в глобален, национален и регионален мащаб.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване. Тя поразява най-често белия дроб, но може да засегне централната нервна система, лимфните възли, бъбреците, мозъка, сърцето, костите и ставите, очите и други органи.

Заболяването известно от древността. През вековете в народните вярвания и фолклор на различни държави схващането за болестта има чудати тълкования с още по-чудати медоди за лечение. След като става ясно, че „жълтата гостенка“ е заразно заболяване, редица държави предприемат строги законодателни меркиз а ограничаването й. Болестта се счита за „социална“, засягаща най-често бедното население, поради лошите битови и хигиенни условия и непълноценно хранене. 

След дългогодишно научно изследванена 24 март 1882 година Робърт Кох идентифицира причинителят на туберкулозата – Mucobacterium tuberculosis. За своя принос той получава Нобелова награда за физиология и медицина. И до днес всяка година на 24 март се отбелязва Световният ден за борба с туберкулозата.

 

Какво още остава в историята от днешната дата:

1201 г. - Цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България.
1721 г. - Йохан Себастиан Бах завършва своите шест „Бранденбургски концерта".
1801 г. - На руския престол се възкачва император Александър I.
1880 г. - В България е назначено либерално правителство начело с Драган Цанков.
1882 г. - Немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis.
1900 г. - Започва строителството на Нюйоркското метро.
1901 г. - По нареждане на правителството започват арести на членовете на Върховния македоно-одрински комитет (ВМОК).
1921 г. - С Указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав.
1923 г. - Гърция е провъзгласена за република.
1924 г. - Подписано е споразумение с Антантата за окупационния дълг: 25 000 000 златни франка, платими за 10 години при 5% лихва.
1944 г. - Втора декларация на „10-те" водачи на опозицията (без комунисти) за скъсване на съюза с Германия, отхвърлена от регентите.
1949 г. - За първи път на церемониите по връчване на наградите „Оскар" за най-добър филм е избран чуждестранен - английската екранизация на „Хамлет".
1959 г. - Възстановени са дипломатическите отношения със САЩ, прекъснати през 1950 г.
1976 г. - Мария Естела Перон е свалена от власт като президент на Аржентина чрез държавен преврат.
1986 г. - Гриша Филипов е освободен от поста министър-председател.
1989 г. - Край Аляска става една от най-големите в историята екологични катастрофи - от супертанкера „Ексон Валдес" в морето се изливат повече от 240 000 барела суров петрол.
1993 г. - Открита е кометата Шумейкър-Леви 9.
1999 г. - Косовска война: НАТО предприема въздушни военни действия срещу Югославия, като така за пръв път НАТО атакува суверенна държава.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове