Откриха човешки останки на жертвен олтар за Зевс

Откриха човешки останки на жертвен олтар за Зевс - картинка 1

Находката в южен Пелопонес датира от 11 век пр. Хр.

Археолози в Гърция направиха зловещо откритие на южен планински връх, посветен на бог Зевс, което може да потвърди една от най-мрачните гръцки легенди, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на културата съобщи днес, че при разкопаването на могила на планината Ликея, направена от пепелта на животни, жертвани в продължение на повече от хиляда години на бога Зевс, е бил открит скелет на тийнейджър на 3000 години.

Находката в южен Пелопонес датира от 11 век пр. Хр. Това е в края на Микенската епоха, чиито герои са обезсмъртени в гръцката митология и произведенията на Омир.

Древните автори са свързвали планината Ликея с човешки жертвоприношения – практика, която много рядко е била потвърждавана от археолозите в Гърция, отбелязва АП.

Според легендата, момче е било жертвано заедно с животните и цялото месо е било сготвяно и изяждано.

Няколко древни писмени източници споменават за човешките жертвоприношения, които са се случвали на този олтар, но до сега нямаше никакви следи от човешки кости, откривани на това място,

казва ръководителят на разкопките Дейвид Гилман Романо, професор по гръцка археология в Университета в Аризона. 

Дали е жертвоприношение или не? Това е олтар за жертвоприношения … не е място, където просто да се погребе някой човек, не е гробище, казва Романо.

 

Източник: Ивайло Красимиров за megavselena.bg

 

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове