Откриха ДНК на 430 хиляди години

Откриха ДНК на 430 хиляди години - картинка 1
Снимка: manager.bg

Историята за произхода на човека се заплита още повече

Учените успяха да изолират ядрена ДНК от останки на 430 хиляди години, погребани в известната "Пещера на костите" в Испания, пише "Наука Офнюз". Според изследването останките са на неандерталци, въпреки че досега се е смятало, че те са се появили само преди 100 хиляди години.

Оказва се, че последният общ прародител на Хомо сапиенс и неандерталците да не е Хайделбергския човек, а още по-древен вид - Homo antecessor, живял преди между 0,8 и преди 1,2 милиона години.

Новото изследване, разкриващо тези драматични страници от историята на човека е представено в списание Nature.

В няколкото карстови пещери на планинска верига Сиера де Атапуерка в Северна Испания, се водят разкопки в продължение на десетилетия и вече са направени няколко изненадващи открития. Най-известна е "Пещерата на костите", където на дълбочина 13 м са открити останки на 28 човека, датирани от преди 430 хиляди години. Първоначално, костите са класифицирани от екип, ръководен от палеонтолога Хуан-Луис Арсуага (Juan Luis-Arsuaga) от Университета Комплутенсе в Мадрид като принадлежащи на Хайделбергски човек (Homo heidelbergensis), който се смята за предшественик на неандерталците, живял преди около 600 000 до 250 000 години в Европа, Африка и Азия. Но други изследователи не са на това мнение.

Предишни анализи на хоминидите от "Пещерата на костите" през 2013 г. показаха, че според наследяваната по майчина линия митохондриална ДНК, останките са на далечни роднини на Денисовия човек (Homo denisova), един изчезнал клон на древните хора, частични останки от който все още се срещат само в региона на Алтай, Азия. Това е неочаквано, тъй като техните скелетни останки носят характеристики на неандерталците.

Наскоро екип от учени, воден от най-известния шведски палеогенетик Сванте Паабо (Svante Pääbo) от Института  Макс Планк за еволюционна антропология, успя да изолира частично ядрена ДНК от някои кости и зъби, открити в испанската пещера, съобщава Science Daily. Тъй като ДНК е изключително стара, се разгражда до много къси фрагменти. След секвенирането авторите заключават, че останките не принадлежат на хайделбергския човек, са си на чисти неандерталци. Преди това се е смятало, че неандерталците са се появили само преди 100 хиляди години.

Авторите отбелязат, че по това време неандерталците са били разделени от денисовците, въпреки че техните генетични отпечатъци са намерени и в други региони извън областта на Алтай. И накрая, тези данни показват, че нашите преки предци са се отдели от общия прародител на неандерталците и денисовците много по-рано, отколкото се смяташе досега.

Тези разнопосочни данни карат антрополозите сериозно да преосмислят възгледите си за ранната история на хората.

Възможно е последният общ прародител на Хомо сапиенс и неандерталците да не е Хайделбергския човек, а още по-древен вид - Homo antecessor, живял преди между 0,8 и преди 1,2 милиона години.

 

Източник: nauka.offnews.bg

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове