Откриха обновената Централна гара

Откриха обновената Централна гара - картинка 1
Снимка: Лияна Панделиева
Откриха обновената Централна гара - картинка 2
Снимка: Лияна Панделиева
Откриха обновената Централна гара - картинка 3
Снимка: Лияна Панделиева
Откриха обновената Централна гара - картинка 4
Снимка: Лияна Панделиева
Откриха обновената Централна гара - картинка 5

Така изглежда обновеният салон за пътниците на Централна гара.

Снимка: Лияна Панделиева
Откриха обновената Централна гара - картинка 6
Снимка: Лияна Панделиева

Бойко Борисов вкарва голове на деца в зала ‎

Около 70 млн. струва ремонтът на Централна гара София и той бе завършен след повече от двугодишни строителни работи. За откриването дойдоха премиерът Бойко Борисов, министърът на транспорта Ивайло Московски, столичният кмет Йорданка Фандъкова, изпълнителният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ (НКЖИ) инж. Милчо Ламбрев, изпълнителите на проекта и още много гости.

Три служителки на БДЖ с униформи на компанията, но с излъчване на стюардеси от скъпа авикомпания стоически издържаха на пронизващия вятър по време на цялата церемония.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

 

За първи път предстоящия ремонт на гарата бе обявен през септември 2011 година, когато министър бе настоящият Ивайло Московски. Договорът за ремонта обаче бе подписан от министър Данаил Папазов и според плана обектът трябваше да е завършен през октомври 2015 г.

Към днешна дата (26 април, 2016 г.), тоест с половингодишно закъснение, все още текат довършителни работи, ескалаторите не работят, но това ще стане съвсем скоро, увериха изпълнителите.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

От НКЖИ уточниха, че след като в сградата не е правен ремонт от 40 години, при разбиването на стените се оказало, че изцяло компрометирани са били електрическите, климатичните, парните и водопроводните инсталации. Било е необходимо изцяло ново конструктивно укрепване, за да може зданието да отговаря на всички съвременни противоземетръсни, противопожарни и друг вид норми за безопасност както при редовна експлоатация, така и в критични ситуации. Общата площ на приемното здание е около 12 дка разгъната площ. По време на ремонтните дейности на ден там са работели между 150 и 400 души.

 

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

В модернизацията е заложена и на висока енергийна ефективност, монтирани са фотоволтаични батерии върху перонните навеси, слънчеви колектори върху основната сграда. Енергийната система ще позволи да се пестят около 30 на сто от разходите за електричество и в същото време за пътниците температурата в зданията ще е винаги комфортна, независимо от сезона. По пероните са сложени и пейки, изтъкна Ламбрев и напомни, че това от години пътниците не са виждали. По последни данни през Централна гара преминават около 15 хиляди пътници.

Търговските площи вече са отдадени на кота „минус 1“, но са останали още помещения и ще бъдат обявени на търг.

На този етап интересът е огромен, защото за едно помещение се явяват между пет и десет търговски дружества, каза още шефът на НКЖИ. 

В мразовития и ветровит ден за всички гости бе истинско облекчение влизането в зданието. Там е изграден кът за майки с деца, ресторантска част с отлична гледка към фоайето на гарата, както и многофункционална зала, която на първо време ще се използва за спорт за децата на служителите в железниците, както и за други събития за столичани. Точно в тази зала детски футболен отбор се срещна с премиера, който им показа мощния си шут на играч-любител. С небрежно сложени в джобовете ръце, той вкара няколко зашеметяващи гола на хлапетата. Накрая две от тях застанаха едно до друго на вратата и смело отбиха летящата към главите им топка.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

Пред събраното множество на гарата премиерът каза: „Виждате, на всеки два-три дена даваме на българите това, което са мечтали да видят.“ Докато течаха приветствените слова, той отдели време да поговори с отците, дошли да осветят гарата.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

Изпълнителният директор на НКЖИ (на микрофона на снимката) изтъкна още, че пециално е обърнато внимание на хората в неравностойно положение за които е направена топла чакалня в близост до медицински пункт и асансьор. Това е веднъж удобство, а гарантира и бърза мобилност.

По време на откриването кметът Йорданка Фандъкова обеща, че в най-скоро време ще бъде променено и предгаровото пространство. На този етап хората са доволни, че имат връзка между основните транспортни възли в столицата: летище, автогара и гара.

Въпреки обновлението,

традиционните за гарата гълъби все пак са намерили начин да се настанят и в новото здание

и засега – за успокоение на природозащитниците – не е предвидено да бъдат отстреляни.

На въпрос на No Comment за размера на дължимите такси от страна на БДЖ към инфраструктурата, инж. Ламбрев уточни, че те са останали непроменени от години – около и над 80 млн.лв., но допълни, че това е дълг само на БДЖ „Товарни превози“, а „Пътнически превози“ са с чисти сметки. Ако все пак парите от предстоящата концесия на столичното летище (около 600 млн.лв.) бъдат пренасочени към погасяване дълговете на БДЖ и НКЖИ си получи дължимата сума, то тези средства ще бъдат вложени в още инфраструктурни проекти, категоричен бе Милчо Ламбрев.

В същото време министърът на транспорта Ивайло Московски коментира, че

политическото решение за БДЖ „Товарни превози“ е компанията да бъде приватизирана, но проблемът е че няма желаещи,

които да я приватизират. Още през 2011 г. Московски предвиди, че от тази сделка може да бъдат усвоени поне 250 млн.лв., но на проведената процедура се яви само един кандидат за когото неофициално се знаеше, че представлява Делян Пеевски. До сделка  обаче не се стигна. Междувременно броят на разрешителните, дадени на чужди железопътни превозвачи нарасна до осем, тъй като този пазар е либерализиран.

„Ако няма сделка по приватизация, с колегите имаме разработен план за оптимизация и преструктуриране на „Товарни превози“, та поне да не е на оперативна загуба“ – допълни Московски. Той поясни, че загубите на „Товарни превози“ сравнени с предходен период са с около 30 на сто по-малки, но все пак те възлизат на около 18-20 млн.лв. годишно.

Министърът допълни, че е още рано да се говори за това какъв нов подвижен състав е необходим. Това контрастира с твърдите му мнения, изречени още през 2011 г. и повтаряни нееднократно, че няма проблем да се вземе европейско финансиране в размер на 300 млн. евро за пълно обновление на локомотивния и вагонния парк.

Лияна Панделиева
Снимка: Лияна Панделиева

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове