Откриха списък с 22 000 имена на членове на "Ислямска държава"

Откриха списък с 22 000 имена на членове на "Ислямска държава" - картинка 1

Той беше разпространен от британската телевизия "Скай нюз"

5/Британската телевизия "Скай нюз" е получила имената на 22 000 членове на "Ислямска държава" от бивш боец в групировката, предаде Франс прес. цитиран от БТА.

Разочарован член на "Ислямска държава" откраднал флашка с информацията от вътрешната полиция на джихадистката организация. Документите съдържат имена, адреси, телефони, кръвната група, информация за роднините им и други данни за присъединилите се към терористичната групировка от 55 страни. "Скай нюз" е уведомила властите за получената информация.

"Това изтичане на информация се смята за сериозно поражение на "Ислямска държава", което дава важни разузнавателни данни за тяхното военно положение в Ирак и Сирия", пише в. "Таймс", цитиран от ТАСС. ю

Според изданието експертите на британското разузнаване МИ-6 и контраразузнаването МИ-5 вече са започнали анализ на информацията.

В документите има някои имена на вече идентифицирани джихадисти. Данните показват, че над 70 на сто от присъединилите се са от арабските страни, а от европейските страни са най-многобройни гражданите на Франция, Великобритания и Германия.

Документите са предадени на "Скай нюз" от бивш боец на "Свободната сирийска армия", присъединил се към "Ислямска държава" и който се представя като "Абу Хамед". Той ги е предал на журналист в Турция, като обяснил, че е напуснал "Ислямска държава" след като групировката загубила ислямските принципи, в които той вярва. "Абу Хамед" е добавил, че джихадистката организация е напуснала крепостта си в Сирия, град Ракка, и се е преместила в пустинята.

"Като във всяка голяма организация ще има борби за власт и може в бъдеще да видим разпадането на "Ислямска държава" на различни фракции", заяви Оливие Гита, главен директор на консултантската организация "Глобалстрат".

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове