Защо белеят косите?

Отговорът открит след анализиране геномите на 6357 души

5/Учени откриха гена на сивата коса след дълго проучване, съобщи британското издание „Индипендънт”, цитирано от БТВ.

Повечето хора сами могат да отгатнат, че са предразположени към побеляване на косата, ако в родословието си имат хора с бели коси, но за първи път се открива конкретен ген, отговорен за това.

Цветът на косата зависи от какъв вид меланинов пигмент се разпределя в космите по главата докато растат, но този процес по създаване на цвят започва да прекъсва с напредването на възрастта.

Ако е наследствено, някои хора започват да побеляват още в 20-те и 30-те години от живота си. Според професор Андреас Руиз-Линарез новооткритият ген може да помогне за по-добро разбиране на аспекти от биологията на човешкото остаряване.

"Алелът на стареенето е наблюдаван най-вече у европейците", уточни ученият. "Средната възраст, свързана с поява на бяла коса, е към 35 години при кавказците, малко под 40 години при азиатците и едва към 45 години при африканците."

Генът е открит след анализиране геномите на 6357 души, живеещи в пет страни от Латинска Америка – Бразилия, Колумбия, Чили, Мексико и Перу. Сред доброволците има и хора с европейски, африкански и американски корени.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове