Откритията, които ще си останат тайна

Откритията, които ще си останат тайна - картинка 1

Светът е пълен със странни и необясними неща...

Историята на света е пълна с изненадващи тайни. И най-вероятно никой от нас няма да живее достатъчно дълго, за да ги види разбулени. Вижте 7 от тях:

1. Птиците моа

Това са гигантски нелетящи птици, за които се смята, че са живели на територията на Нова Зеландия до 17 век. Според експертите видът е унищожен от тогавашното население на района – майорите.

brightside.me
Снимка: brightside.me

По време на експедиция през 20 век учените попадат на много голям нокът от една от птиците, който по някакъв начин се е запазил почти непокътнат в продължение на векове.

2. Храмовият комплекс Saksaywaman, Перу

Перфектната каменна зидария на този древен храмов комплекс, който е завършен без използването на дори една-единствена капка хоросан, е наистина невероятна.

brightside.me
Снимка: brightside.me

 В някои случаи е невъзможно между каменните блокове да премине дори един лист хартия. Всеки камък има гладка повърхност и заоблени ъгли.

 Как е построен? Никой не знае, пише brightside.me.

3. Портата на слънцето, Боливия

Портата на слънцето можете да откриете в Тиуанаку - древен и мистериозен град в Боливия. Някои археолози смятат, че той е бил център на огромна империя през Първото хилядолетие след Христа.

brightside.me
Снимка: brightside.me

Никой няма представа какво символизират дърворезбите на портата. Вероятно те носят астрологическо или астрономическо значение.

4. Пещерите Лунгийо, Китай

brightside.me
Снимка: brightside.me

Тези пещери са дело на човека, който ги е прокопал през скалите. Подобно усилие обаче изисква участието на хиляди хора. И все пак никъде в историческите сведения не се споменава за тези пещери или пък за тяхното конструиране.

5. Незавършеният обелиск, Египет

Този обелиск първоначално е дълбан направо в скалата, но се оказва, че тя започва да се напуква. Най-вероятно заради това е оставен незавършен.

brightside.me
Снимка: brightside.me
 

Размерите му обаче са просто потресаващи.

6. Подводният град Йонагуни, Япония

Този древен комплекс е открит случайно от водолазен инструктор. Подводният град разби на пух и прах всички научни теории. Скалата, от който е издълбан, е потопена под вода преди около 10 000 години - много преди да бъдат издигнати дори египетските пирамиди.

brightside.me
Снимка: brightside.me

Някои археолози смятат, че по време на тази примитивна ера хората все още са живели в пещери и са се хранели с корени, а не са ловували. И със сигурност не са били в състояние да издигат каменни градове.

7. Мохенджо-Даро (Могилата на мъртвите), Пакистан

Тайната на падението на този град обърква експертите в продължение на десетилетия. През 1922 г. индийският археолог Р. Г. Банерджи открива древни руини на един от островите в река Инд.

 
brightside.me
Снимка: brightside.me

Възниква въпросът: как е бил разрушен този голям град? Какво се е случило с неговите жители? Многобройните разкопки не дават никакви отговори.

8. Тунели от Каменната ера

Откриването на широка мрежа от подземни тунели, които се простират в цяла Европа - от Шотландия до Турция, показва, че общностите от Каменната ера не са били просто ловци. Но истинските цели на тунелите все още са пълна загадка.

Някои изследователи смятат, че са били използвани като защита срещу хищници, докато други предполагат, че са били спасение от тежките атмосферни условия и различни междуобщностни конфликти.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове