Отменят машинното гласуване - първо за местните избори

Отменят машинното гласуване - първо за местните избори - картинка 1

Убедихме се, че машините са едни скъпоструващи играчки, твърди депутат от ГЕРБ

Без машинно гласуване за местни и парламентарни избори предлагат управляващите. ГЕРБ, „Обединените патриоти” и „Воля” поискаха промените след анализи на ЦИК, че машините са усложнили и оскъпили вота. Досега машинно гласуване имаше само на последните избори за евродепутати.

На единствените избори, на които машините досега работиха реално, според управляващите не изпълнили нито една от задачите си - нито изборите да са честни, нито лесни. 

„Почти всеки протокол е бил сбъркан. Машините, които така бяха промотирани, се оказаха скъпоструващ експеримент, скъпоструващи играчки”, заяви депутатът от ГЕРБ Александър Ненков.

„60 лева струва вотът на един избирател с машинно гласуване на фона на 77 стотинки с хартиена бюлетина”, заяви депутатката от ГЕРБ Aнна Александрова, председател на Комисията по правни въпроси в Парламента.

Скъпо било, но скъпа била и демокрацията, възразиха от БСП.

„Това е епизод пореден от сериала „Опраскване” на Изборния кодекс”, заяви Крум Зарков от БСП.

Засега управляващите предлагат машините да останат, но за избори за президент и Европейски парламент. Но местният вот обичайно бил най-труден за организиране. Затова - по-добре без тях.

„Ние говорим за местни избори, пет избора, два тура. Само си представете листата, с преференции, каква ще е дължината на бюлетината и ще разбере за какво говорим. Каквато и да е машината, най-честният вот е когато аз на една хартия си го пусна анонимно към една урна”, заяви още Ненков.

„Да, ама машината не е като химическия молив. Сигурно някои избиратели на ГЕРБ трудно се справят и с интегралната бюлетина. Тогава да върнем цветните бюлетини - нула лева субсидия и цветна бюлетин - 1989 година. БСП няма да се предаде в битката за демокрация”, заяви Кирил Добрев от БСП.

В битка за демокрация скочи и омбудсманът Мая Манолова.

„Машините разобличиха неотчитането на гласове и кражбата на вот. Това е истинският мотив - че машините не ядат кебапчета и не взимат по 50 лева”, заяви Мая Манолова.

„Ако на местните избори останат така заложени 6000 машини, рискуваме да провалим местните избори”, заяви Анна Александрова.

„Как си представяте държавата, в която ще има суперкомпютър да не може да има машинно гласуване?”, попита Кирил Добрев.

Политическият вихър по темата продължава и в сряда в Правната комисия в Парламента.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове