Отнемат всичко на банкера беглец

Отнемат всичко на банкера беглец - картинка 1

Държавата запорира собственост за 2,2 млрд. лева на мажоритарния собственик на КТБ Цветан Василев

9/Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е внесла в Софийския градски съд иск, с който претендира за имущество на Цветан Василев на обща стойност над 2.2 милиарда лева. Това обяви председателят на комисията Пламен Георгиев, цитиран от mediapool.bg. Той уточнява, че комисията вече е запорирала активи на банкера за близо 1,5 млрд. лева. “Останалите над 700 млн. лв. не ги намерихме и може да се предположи, че са били спасени от мажоритарния собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка“, казва още Георгиев.

Сред претендираното от държавата имущество попадат

имоти в България за близо 96 млн. лв.

В София се намират административна сграда на КТБ, жилищна кооперация с площ над 690 кв.м., четири апартамента, четири ателиета, един подземен и два надземни гаража, две паркоместа, два парцела, два склада, градински павилион и други. В Созопол има вилна сграда с барбекю, гараж и открит басейн и още един поземлен имот, а във Варна и Царево – по един апартамент.
Комисията е успяла да свърже Василев и със собствеността на

луксозна къща в Швейцария, струваща над 47.5 млн. лв.

Претендира и над 11 млн. лв. по негови банкови сметки, както и 91% идеални части от три "Мерцедес"-а на обща стойност над 1 млн. лв.
В иска попадат още дружествени дялове за над 139 млн. лв., акции за над 588 млн. лв., картини за близо 1 млн. лв., както и 190 ценни монети на обща стойност над 750 000 лв. Освен това

комисията е успяла да запорира и няколко сметки на Василев в Швейцария

и ако банковата тайна по тях бъде разкрита в рамките на делото в СГС, стойността на претенциите на държавата ще нарасне още.

По думите на Пламен Георгиев в историята на България, а и на Европа, в съда не е бил внасян иск за незаконно придобито имущество в такива размери, който е свързан с едно лице. Въпреки че ответниците по делото ще бъдат 27 души, дейността и финансовите потоци, установени от комисията, свързват всички тях с Цветан Василев.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове