Отпаднали произведения за повече знания?

Отпаднали произведения за повече знания? - картинка 1

Ще имаме хора в училищата, но губим нещо друго българско

Една добра и няколко не толкова добри новини.

Добрата новина е тази, че в училищата задължително ще се преподават народни танци от 1 до 12 клас. Това е заложено в работния вариант на новите учебни програми. В момента, както на всички нас ни е известно, не е задължително. Идеята е във всеки клас да се изучават конкретни хора, съобразени с възрастта на учениците и материала в часовете по музика. 

Дотук всичко звучи добре, нали?

И ето я пак поредната не така приятна новина. "Арменци" на Пейо Яворов отпада от училище. Това потвърди по bTV заместник министърът на образованието Диян Стаматов в отговор на въпрос на водещия Антон Хекимян. Заместник-министърът обясни, че от 5 до 12 клас се изучават 120 произведения, от които 90 са български.

Министерството на образованието предлага произведенията "Чичовци" и "До Чикаго и назад" да бъдат премахнати от учебната програма. Нека успокояваме себе си, че това са само работни варианти.

Аргументите им са, че по този начин ще има повече време, което децата да отделят за упражнения и затвърждаване на знанията.

От МОН обясняват, че при определянето кои произведения да останат в учебниците и кои да отпаднат, са се съобразили с предложенията на учителите. Официално обсъждане ще бъде проведено през януари 2017г.

Когато сме били деца на всички ни е ясно, че не винаги сме имали огромно желание да четем. А пък сега искаме от децата си да го правят постоянно. Но не става въпрос за това. Много са българските произведения, които остават трайна следа в паметта ни и сърцето ни. И малко по малко тези спомени ще се изплъзнат, а децата ни дори няма да могат да им се насладят.

През всички тези месеци, в които се говори за махане на едни и добавяне на нови произведения, ние не мислим кое и какво ще е най-полезно за бъдещото поколение.

В следващите 3 години постепенно и поетапно тези идеи ще се обсъждат и утвърждават. Спазвана е основната философия на промяната, заложена в разпоредбите - намаляване на тежестта на учебното съдържание.

Трима нови автори пък влизат в учебника по литература. Това са Христо Фотев, Виктор Пасков и Борис Христов. До голяма степен причината за този изцяло различен вид на програмите по литература е факта, че учениците вече имат право да напускат училище след края на първия гимназиален етап, който е десети клас. Българската литература да се изучава по-рано по хронологичен ред, от Вазов до съвремието, цели тинейджърите по-бързо и по-качествено да придобият цялостна представа за литературата.

Проектът за програма отново е пропуснал фейлетоните на Алеко Константинов, а "Бай Ганьо" е предвиден за изучаване не като цялостно произведения, а с няколко глави - "Бай Ганьо се върна от Европа", "Ба Ганьо пътува", "Бай Ганьо на гости". Липсват и Яворовите "Арменци", Елин-Пелиновата "Задушница" и "На оня свят", Дебеляновите "Помниш ли, помниш ли", "Един убит", "Сиротна песен".

И след като обобщим най-скорошните новини, можем само да се надяваме те да са за добро, и че със старанието на Министерството на образованието в изготвянето на тази програма, учениците, учителите и родителите да нямат проблеми.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове