Отпечатък от червило разкрива престъпление

Както пръстовите отпечатъци дават информация за идентичността на престъпника, така ще могат и тези от червило.

Червилото има множество преимущества: кара те да се чувстваш красива, секси и уверена. А недостатъците му са, че има навика да оставя отпечатъци върху чаши, салфетки (и мъжки дрехи при по-палаво настроените). Именно тези отпечатъци скоро ще бъдат използвани за разкриване на престъпници, разказва "Космополитън".

Както пръстовите отпечатъци дават информация за идентичността на престъпника, така ще могат и тези от червило. Въпреки че опити за извличане на генетичния материал от червилото се правят отдавна, едва сега учените са значително по-близо до успех

Използваната технология се нарича „газова хромотография“ (от гръцки: хрома „цвят“ и графеин „пиша, описвам“). Накратко, тя се състои в това да се добави органичен разтворител към отпечатъка, който извлича маслата и восъците, намиращи се в червилото.

Учените от университета в Илиноис, които в момента разработват технологията, все още извличат отпечатъци от червило само от хартия. Надеждата им е, че за в бъдеще това ще може да се случи от всякакви повърхности и по този начин ще се помогне при разкриването на престъпления.

/35

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове