Овчаров за присъдата: Борисов и Пеевски са ме поръчали, за да овладеят БСП

Овчаров за присъдата: Борисов и Пеевски са ме поръчали, за да овладеят БСП - картинка 1

България става страната на "осемте джуджета", заяви бившият министър

С думите, че е "поръчан" от премиера и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и бизнесмена и депутат Делян Пеевски, бившият министър и член на БСП Румен Овчаров обясни осъдителна присъда срещу него.

Преди два дни той бе признат за виновен от специализирания съд за умишлена безстопанственост. И получи условна присъда от 2 г. затвор с 3-годишен изпитателен срок.

 

Целта на поръчката: опит да се овладее левицата, която в момента била ключът към решаване на ситуацията в България. "Без нея нищо не може да се случи", смята Овчаров.

Според съда, като висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД, Овчаров е нарушил задълженията си и умишлено не упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Стефанов. Делото започна в съда на първа инстанция през май 2019 г. - 10 години след като са били извършвани престъпленията, за които прокуратурата претендира и повдигна обвинения. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма "Ораново" ЕООД. От това са настъпили вреди за държавата в особено големи размери - 16 556 344.68 лева, посочва в аргументите си съдът.

 

Пред бТВ Румен Овчаров обвърза делото срещу него с политическата обстановка в страната.  

"На всеки в България може да му бъде отнето всичко. България вече не е само ресторант "Осемте джуджета", България става страната на "осемте джуджета".

Очевидно е, че протестът няма политически образ. Задкулисието или "Октоподът", както го наричам, е преценил, че битката за БСП е ключова. Първата битка бе по времето на Виденов, втората бе по времето на Станишев, третата е сега.

Ако спечелят Кирил Добрев и Георги Гергов, Бойко Борисов може да спи спокойно. Тези, които са препоръчали Добрев, са поръчали мен - това са Бойко Борисов, Делян Пеевски. Не са ли ясни фирмите на Добрев, печалбите, които печели", заяви Овчаров. 

 

Както е известно, Кирил Добрев е един от основните кандидати за лидерския пост в БСП, като през септември той ще се изправи срещу сегашния председател Корнелия Нинова. Пловдивският бизнесмен Гергов пък е част от т.нар. вътрешна опозиция, който многократно е демонстрирал симпатии към ГЕРБ.

По думите на Овчаров съдията по делото Пламен Евгениев е изпълнил "поръчката". Магистратът бил кандидат за шеф на специализираната апелативна прокуратура и назначаването му зависело от главния прокурор Иван Гешев (прокурорската колегия във ВСС, б.р.) - посочи връзката Овчаров.

"100-процентово съдът изпълнява поръчки", отсече той. 

 

Овчаров разви тезата, че бързото разглеждане на делото срещу него дошло в периода между "простотиите с акцията в президентството" и поисканата от БСП оставка на Гешев. А Гешев сам не бил избран от "Бога", а от т.нар. Октопод. С което Овчаров затвори кръга на "поръчката" за оваладяване на левицата до Пеевски, Борисов, Гешев - с изпълнител Евгениев.  

"Присъдата е абсурдна и абсолютно поръчкова."

"След като мен ме съдят, че не съм събрал вземания, къде е тук процесът срещу Бойко Борисов, при който като кмет на София, "Топлофикация - София" имаше милиони несъбрани суми", коментира Овчаров, като не пропусна да спомене и настоящата кметица Йорданка Фандъкова. 

Защо не се търсят несъбраните средства от хазарта, продължи той. 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове