Овесени ядки – Състав и ползи за здравето

Овесени ядки – Състав и ползи за здравето - картинка 1
Консумацията на овесени ядки се препоръчва към всеки здравословен хранителен режим
Снимка: lazara.bg

Популярни начини за консумация

Овесът е богат на хранителни вещества. Главен източник на сложен (бавен) въглехидрат, но съдържа и добро количество протеин, фибри, витамини и минерали, както и антиоксиданти. Въпреки че се препоръчват в диети за покачване или отслабване те всъщност са доста калорични и трябва приема да е добре съобразен с останалата част от

Цитирано от: https://stanimirmihov.com/oveseni-qdki/

Овесът е богат на хранителни вещества. Главен източник на сложен (бавен) въглехидрат, но съдържа и добро количество протеин, фибри, витамини и минерали, както и антиоксиданти. Въпреки че се препоръчват в диети за покачване или отслабване те всъщност са доста калорични и трябва приема да е добре съобразен с останалата част от храненето ни.

100 гр. овесени ядки съдържат 390 калории, 17 гр. протеин, 7 гр. мазнини, 66 гр. въглехидрат и 10 гр. фибри, вода 8%, не съдържат холестерол и захари. богати са на витамините B5, а ако се консумират сурови съдържат големи количества от витамините В1 и В9. богати са на минералите фосфор, магнезий, калий, желязо и мед. За разлика от повечето зърнени култури, овесените зърна запазват голям процент от минералите и витамините си дори след обелване на триците (външна обвивка). Овес и ползи за здравето

Отличен източник на сложен въглехидрат, който може да захрани тялото за дълго време.

Овесът е полезен за сърцето. Изследвания са доказали, че хората с по-голям прием на пълнозърнести храни имат намален риск от сърдечно-съдови заболявания.

Овесът може да спомогне за контролиране на теглото и помага да се чувствате по-сити за по-дълго време.
Високото съдържание на фибри е важно за поддържането на здрава храносмилателна система. Когато фибрите минат през червата поглъщат много вода и по този начин завличат отпадъчни продукти

framar.bg
Овесената каша е здравословна закуска
Снимка: framar.bg


Различните видове овес изискват различни методи за приготвяне на топли зърнени закуски или овесена каша.

Най-популярният начин за приготвяне на овесените ядки е чрез накисване или кипване.

Запарени с вряла вода: като мюсли със сушени плодове и ядки или на каша със зеленчуци и сирена.

Печени: овесено брашно или овесени ядки може да се добавят при направата на хляб, хлебни изделия и сладкиши.

Допълнителни идеи: Може да гарнирате овесена каша с мед, кисело мляко и плодове. Внимавайте с фруктозата и лактозата в тях, защото са провалили не един хранителен режим. За по-стриктна диета може да се ползва нискомаслено кисело мляко и канела, която има свойствата да регулира кръвната захар, като добавка към овеса. Може да се добави прясно или кисело мляко с различни плодове, сурови ядки, семена и подправки. Овесените ядки не са само за закуска, може да се използват при направата на тесто за сандвичи с месо, риба или вегетариански вариант със салата и зеленчуци. Овесени палачинки са добра храна, която е удобна за навън.

Интересна рецепта: 4 белтъка, 1 жълтък, 70-80 гр. овес и 250 мл. обезмаслено мляко. Може да се добави ванилия и протеин на прах. За допълнителни калории при трудност в качването на килограми може да се добавят овесени ядки в супи, манджи, кисело мляко, извара или към протеинов шейк.

Източник: stanimirmihov.com

/29

Коментари 1

  • #1
    Иван -

    Полезна статия, благодаря

Facebook Коментари

Коментирай

На предсрочните парламентарни избори ще гласуваме за:

Велико народно събрание

59.26%

Обикновено народно събрание

40.74%

Блогове