Овладяна е кризисната ситуация в Казанлък и Енина след пороя

Овладяна е кризисната ситуация в Казанлък и Енина след пороя - картинка 1

Старата река в Казанлък вече намали нивото си

Овладяна е кризисната ситуация в Казанлък и село Енина след пороите в района.

Старата река в Казанлък вече намали нивото си. Към полунощ тя достигна максимума на обема си, каза за Дарик кметът на Казанлък Галина Стоянова. Предприети са всички действия за укрепване на брега и пешеходните мостове. В момента се насипва материал, допълни тя.

"Около полунощ реката достигна максимума на коритото си.

Трябваше да предприем спешни действия както за укрепване на брега, който е в началото на града и започна да се свлича, така и по някои от пешеходните мостове на изхода на града откъм село Овощник. Укрепен е брегът и в момента се насипва с инертен материал там, където беше подкопан пътят. От полунощ досега с помощта на пожарната и местни фирми, както и на общината сме овладели ситуацията", увери кметицата.

В Казанлък няма наводнени къщи и не се е налагала евакуация на хора. Предприети са всички мерки, за да няма опасност за десетте къщи в началото на Казанлък, където реката е подкопала брега.

Затворен е пътят в посока Енина за град Крън.

В село Енина Стара река създаде също доста затруднения. Снощи около 22.00 часа тя отнесе два импровизирани моста ,тип „гривни" в западната част на Енина, събори дувар на малка фабрика в селото и наводни свързващия път в западната част между Енина и град Крън. Вследствие на придошлата вода е изровена и една от крайните улици в западната част на селото - „Бачо Киро".

Бедстващи хора няма, увери кметът на Енина Веселин Андреев. Живеещите на "Бачо Киро" в село Енина имат друг вариант да напуснат домовете си, увериха от кметството в селото.

До проблемите с отнесените мостове и нанесените други поражения в Казанлък и Енина

се стигна след непрекъснати валежи в продължение на близо 30 часа. Възрастни хора от Казанлък и Енина са категорични, че подобни нива на Старата река не помнят повече от 60 години.

Още преди три години от кметството в Енина и общинската управа са подготвили документи до Комисията за защита от бедствия и аварии с искане за спешни 200 000 лева за изграждане на два моста в Енина, които да заместят металните гривни и укрепят коритото на Старата река.

До момента няма нито пари, нито реакция,

а кметството е в поредна нова процедура за подготовка на документи с искане за отпускане на средства и решаване на проблема.
Заради вече създадената ситуация ще се наложи отново да се преработват документите, като исканите до сега 200 000 лева вече няма да са достатъчни, заяви кметът на Енина Веселин Андреев.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове