Падащият детектив

Падащият детектив - картинка 1

Втората самостоятелна част след „Невидимият мъж от Салем“ от най-продаваната поредица на Кристофер Карлсон за младия полицай Лео Юнкер

Ранна зима. Лек, пухкав сняг току-що е посипал улиците на Стокхолм, когато социологът от Стокхолмския университет Тумас Хебер е убит на малка и невзрачна уличка в центъра на града. Кой е намушкал университетския професор до смърт и защо? Единствените следи, с които полицията трябва да работи, са криптираните бележки на Хебер, от които се разбира, че животът на някой друг също е застрашен. Но кой?
Лео Юнкер се завръща след дълъг отпуск отново в Змийското гнездо – както е известен в полицейските среди отделът, който отговаря за тежките престъпления –поради заплитането му в убийството на „добре облечен мъж на почтена възраст“. Все още
злоупотребява с лекарства и се бори с вътрешните си демони, но прави всичко възможно да изпълнява дълга си. Лео е включен в разследването заедно с Габриел Бирк, бившия му съперник в работата. Когато случаят им е отнет внезапно и пренасочен към Шведските служби за сигурност, Лео осъзнава, че това не е обикновен уличен удар.

И наистина смъртта на Хебер не е изолиран инцидент. Той е убит, за да се прикрие много по-голяма заплаха, достигаща до най-високите етажи на шведската политика.
Когато обективът се разширява, се оказваме хвърлени в сблъсък между крайнодесни и екстремни леви активисти, които водят война както публично, така и в сенките.
Това е история на приятелство в морални и политически граници, където линиите между съюзник и враг са неясни, тъй като миналото се преплита с настоящето по начин, от който те побиват тръпки.

КРИСТОФЕР КАРЛСОН е роден през 1986 г. в Халмстад, Южна Швеция. През 2005 г. се премества в Стокхолм. През 2012 г. е удостоен с награда от Американската асоциация по криминология за своя изследователска статия за повратните точки в престъпността, а през 2014 г. защитава докторантура по криминология към Стокхолмския университет. През есента на 2015 г. започва да работи към Шведския национален координатор за защита на демокрацията от крайния екстремизъм.

***

"Това е невероятно силен криминален роман, бих се осмелил да кажа, че сред съвременната криминална фантастика той е абсолютен връх!… Това не е прибързано написана книга, а по-скоро солидна творба, изработена от млад мъж, който впечатлява със своята зрелост и своя анализ на тъмната страна на Швеция. Ако харесвате кримилитература, не пропускайте този роман за нищо на света!“

LitteraturMagzinet.se

"Един от най-интересните шведски автори… Старателно измайсторен език, който
понякога е много поетичен, без да е пресилен. Книгата дори не е прекалено дълга…
Всяка дума носи смисъл, всеки персонаж притежава очарователна психологическа
дълбочина.“

Magnus Utvik, Gomorron Sverige, Национална шведска телевизия

""Падащият детектив“ е изключително добре написан криминален роман, но и нещо
повече. Това е роман, който се опитва да привлече много по-широка аудитория от
обикновения читател на криминална литература. Той е добре написан, вълнуващ и
капсулиран в наситена атмосфера.“

Den Döda Zonen

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Блогове