Панамагейт! 27-часов обиск в Мосак Фонсека

Панамагейт! 27-часов обиск в  Мосак Фонсека - картинка 1

При акцията бяха търсени доказателства за незаконни дейности на компанията

Панамските власти иззеха десетки дигитални файлове след 27-часов обиск в централата на правната фирма Мосак Фонсека (Mossack Fonseca), която е в центъра на скандала с изтичането на т. нар. Панамски документи, но не извършиха арести, предаде Ройтерс, като се позова на официални източници.

При акцията бяха търсени доказателства за незаконни дейности на компанията.

Властите са получили достъп до 100 виртуални и няколко физически сървъри, на които Мосак Фонсека съхранява своята документация, и анализират тяхното съдържание.
Изтичането на документите от панамската юридическа фирма предизвика обществен гняв от това как богатите и влиятелните хора могат да крият пари, за да избягват плащането на данъци, отбелязва Ройтерс.
"За момента не сме издавали заповед за замразяване на банкови сметки. Досега нямаме никакви убедителни елементи, които да ни позволят да вземем някакво решение", каза прокурорът, натоварен с обиска, Хавиер Карбальо.

Мосак Фонсека, която е специализирана в създаването на офшорни компании,

уверява, че не е нарушила закона и всичките й операции са легални, посочва Ройтерс.
В комюнике, публикувано след обиска, правната фирма изрази готовност да сътрудничи изцяло на разследването.

Изтичането на 11,5 милиона документи,

обхващащи период от четири десетилетия, разкри как известни личности, сред които приятели или роднини на лидерите на Русия, Великобритания, Пакистан и Китай, използват офшорни компании или други средства, за да укриват богатство. Държави от целия свят сега разследват за евентуални престъпления, включително пране на пари и неплащане на данъци, от страна на техни богати граждани.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове