Папата допусна разведените да могат да получат прошка

Папата допусна разведените да могат да получат прошка - картинка 1

Той призова католическата църква да не е толкова строга и да показва повече съпричастност

Папа Франциск призова католическата църква да не е толкова строга и да показва повече съпричастност към "несъвършените католици" - например разведените или повторно женените – с мотива, че "никой не може да бъде съден вечно".

Понтифът заяви, че хомосексуалните трябва да бъдат уважавани, но твърди повтори позицията на църквата, че "няма никакви основания" съюзите между гей двойките да бъдат считани за равнопоставени на тези на брака между мъж и жена, цитира думите му "Ройтерс", цитиран от Дневник.В 260-страничен трактат, озаглавен "Amoris Laetitia" ("Радостта от любовта"), едно от най-нетърпеливо чаканите становища на църквата, папата цитира Мартин Лутър Кинг, аржентинския писател Хорхе Луис Борхес и дори култовия датски филм от 1987 г. "Пирът на Бабет", за да призове църквата по-милостива и любяща църква.

Документът бе особено чакан заради възможността да внесе промени в отношението на римокатолическата църква към разведените и повторно женените. Според сега действащите правила такива католици не могат да получат причастие, освен ако се въздържат от интимни отношения с новия си партньор, защото в очите на църквата първият им брак още е валиден. Единственият начин католик отново да сключи църковен брак е ако получи анулиране на първия, ако не го е сключил по своя воля или свещениците преценят, че не е бил готов за брак.

"Никой не може да бъде съден вечно, защото не такава е логиката на евангелието. Не говоря само за разведените и женените отново, но за всеки, в каквато и ситуация да е попаднал", гласи становището на папата.

По-прогресивните гласове в католическата църква предлагат създаването на "вътрешен форум", при който свещеникът работи индивидуално с лице, което се е развело или оженило повторно, и се произнася конкретно за всеки отделен случай дали това лице може отново да бъде прието в католическата църква и да получи причастие.

От публикуваното становище може да се направи изводът, че папа Франциск приветства тази идея. Той пише, че "не може да създаде нов набор от правила, които да са приложими във всички случаи", но призовава за "отговорна и лична оценка на свещеника в отделните казуси".


Отец Джеймс Бретцке, преподавател по християнска етика в университета в Бостън, смята, че макар папата да не е дал изрично разрешение разведените и повторно женените да бъдат отново приети в католическата общност, "може да се каже, че според него има такава възможност". "Дори и да не отваря вратата, поне ви казва къде е оставен ключът под изтривалката".

Днешният трактат е резултат от две събиранияна католическите епископи – през 2014 г. и 2015 г.

В друга част от документа папата казва, че младите хора трябва да са по-добре подготвени за "дългогодишно обвързване", дава висока оценка за "еротичното измерение" на брака и признава, че църквата има нужда от "здравословна доза самокритика", защото в миналото е заявявала, че създаването на потомство е "почти единствената причина за брака".

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове