/ОБНОВЕНА/ Папата ще вземе 12 бежанци със себе си

/ОБНОВЕНА/ Папата ще вземе 12 бежанци със себе си - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Папа Франциск пристигна тази сутрин на гръцкия егейски остров Лесбос, за да се срещне с бежанци в местен център за задържане

Папа Франциск пристигна тази сутрин на гръцкия егейски остров Лесбос, за да се срещне с бежанци в местен център за задържане, където те очакват да бъдат депортирани обратно в Турция съгласно предизвикалото много спорове споразумение между ЕС и Анкара, предаде Асошиейтед прес, цитиран от БТА.

AP
Снимка: AP

Папският самолет кацна около 20 минути по-рано от предвиденото. На летището в Митилини той бе посрещнат от гръцкия премиер Алексис Ципрас, вселенския патриарх Вартоломей и гръцкия архиепископ Йеронимос. Висшите православни духовници приветстваха главата на Римокатолическата църква с традиционните целувки по бузите. Прозвучаха химните на Гърция и Италия. Там бе и духовният водач на малката католическа общност на Лесбос.

AP
Снимка: AP

Този десант на религиозни лидери на гръцкия остров, посрещнал най-много мигранти, търсещи убежище в Европа, е дълбоко символичен, отбелязва АП. Той идва малко след като Евросъюзът започна депортирането на новопристигащите мигранти обратно в Турция съгласно споразумението, което има за цел да спре невижданата бежанска вълна към Европа. Визитата цели да постави ударение върху бедственото положение на бежанците и да демонстрира обединен християнски отговор на възникналата хуманитарна криза, посочва агенцията.

AP
Снимка: AP

Папата и двамата християнски лидери ще прекарат около час днес в срещи и разговори с около 250 бежанци, блокирани на острова. Те ще обядват с осем от тях, за да чуят техните разкази за бягството им от войни, конфликти и бедност и за надеждите им да намерят по-добър живот в Европа. После те ще се молят заедно, ще хвърлят венец с цветя в морето, за да почетат паметта на онези, които загинаха, без да успеят да достигнат жадуваната обетована земя.

Ватиканът официално потвърди, че 12 сирийски бежанци, всичките мюсюлмани, ще пътуват с папата при връщането му в Италия от гръцкия остров Лесбос, съобщи The New York Times, цитиран от Фокус. Трите семейства, включително шест деца, са се срещнали с папа Франциск на пистата на остров Лесбос и са се качили с него на самолета.


В изявление, Ватиканът обяви, че папа Франциск иска да „направи жест на добре дошли“ към бежанците, които са пристигнали в лагера на гръцкия остров преди споразумението между ЕС и Турция да влезе в сила на 20 март.


Ватиканът ще поеме отговорност за подкрепа на семействата, а католическа общност ще се грижи за тях докато се установят.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове