Папата разкритикува Запада

Папата разкритикува Запада - картинка 1
Снимка: ЕРА

Папа Франциск разкритикува опитите на Запада да изнася своя собствен модел на демокрация в страни като Ирак и Либия

Папа Франциск разкритикува опитите на Запада да изнася своя собствен модел на демокрация в страни като Ирак и Либия, без да зачита местната политическа култура, съобщава "Ройтерс".

В интервю за френски вестник Франциск настоява, че Европа трябва да интегрира по-добре мигрантите, като в тази връзка избирането на мюсюлманин за нов кмет на Лондон според него било добър пример.

"Изправени пред сегашния ислямистки тероризъм, трябва да се запитаме заначина, по който западният модел на демокрация бе изнесен в страни със силна централна власт като Ирак или такива с племенна структура като Либия", коментира папата, като подчерта, че не може да бъде постигнат напредък, ако не се вземат предвид местните култури.

"Както каза неотдавна един либиец, преди имахме един Кадафи, сега имаме петдесет", изтъкна Франциск.

Папата допълни, че "гетоизирането" на мигрантите е грешка, за което говори фактът, че атентаторите, които отнеха живота на 32 души през март в Брюксел, са белгийци, деца на мигранти, израснали в гето.

"Новият кмет на Лондон Садик Хан положи клетва в катедрала и вероятно ще бъде приет от кралицата. Това показва колко е важно Европа да си възвърне способността да интегрира", посочи Франциск.

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове