Папазов продал 70% от ТЕЦ "Варна" на Доган, защото само той застанал зад сделката с името си

Папазов продал 70% от ТЕЦ "Варна" на Доган, защото само той застанал зад сделката с името си - картинка 1

Дружеството "Сигда", собственик на ТЕЦ "Варна", водило преговори с няколко инвеститора за продажба на дялове, но единствено почетният председател на ДПС Ахмед Доган бил готов да застане зад проекта с името си, а не през офшорки и други компании. Това каза днес управителят на "Сигда" Данаил Папазов, …

Дружеството "Сигда", собственик на ТЕЦ "Варна", водило преговори с няколко инвеститора за продажба на дялове, но единствено почетният председател на ДПС Ахмед Доган бил готов да застане зад проекта с името си, а не през офшорки и други компании. Това каза днес управителят на "Сигда" Данаил Папазов, който е бивш транспортен министър в правителството на Пламен Орешарски и бивш изпълнителен директор на "Пристанище Варна".

В края на 2017 г. Папазов той купи през "Сигда" ТЕЦ "Варна", която бе собственост на "ЧЕЗ греп" и само няколко месеца по-късно прехвърли на Доган мажоритарния дял от 70%. Папазов отрече информацията, че дяловете на сина му и дъщеря му в "Сигда" са придобити от почетния председател на ДПС Ахмед Доган срещу 3500, каквато е била стойността им към момента на сделката според записаното в Търговския регистър. Стойността на дяловете била много по-висока и при това определена от лицензирана компания, но Папазов отказа да назове конкретна сума.

Вчера Папазов призна също, че дълго време опитвал да купи само пристанището на ТЕЦ "Варна", защото имал интерес само към него, но след като станало ясно, че това е невъзможно, купил "от немай-къде" цялото дружество. В същото време Доган имал планове за развитието на електроцентралата и нейната "екологизация" и така интересите им се допълнили.

"Пристанище ТЕЦ Езерово"

© Спас Спасов/ Дневник  "Пристанище ТЕЦ Езерово"

На 12 юни обаче почетният председател на ДПС е регистрирал като дъщерна компания на ТЕЦ "Варна" дружеството "Пристанище ТЕЦ Езерово". Както става ясно от името му, то ще управлява бъдещото търговско пристанище, което Доган възнамерява да изгради на мястото на въглищния терминал на ТЕЦ "Варна" във варненския залив. За негов директор е бил назначен Данаил Папазов.

Днес той обяви, че до края на следващия месец трябва да бъде обявено името на голям чуждестранен инвеститор, който да придобие максимум 50% от пристанището срещу парична вноска от минимум 60 млн. лв. След това с общи лични средства на съдружниците и заеми от чуждестранни банки заради по-ниската лихва щяло да се премине към инвестиции за развитието на порта. Новият съдружник в него трябвало да изгради инфраструктурата и силози за зърнения терминал, а очакванията били до края на тази година "Пристанище ТЕЦ Езерово" да обработи до 250 хил. т товари. Това количество трябвало да нарасне до 500 хил. т. до края на следващата година, като основният дял в обработваните товари щял да бъде формиран от обработката на зърнени храни, олио, асфалт, битум и тежки корабни масла.

Данаил Папазов обяви също, че след изграждането на новата контейнерна инфраструктура пристанището ще обработва около 200 хил. т. контейнери годишно, колкото е капацитетът на всички български пристанища в момента.

 

ТЕЦ "Варна"

© Спас Спасов/ Дневник  ТЕЦ "Варна"

Данни на "ТЕЦ Варна" оповестени днес показвали също, че след като централата бе придобита от "Сигда" за 48.5 млн. евро до момента в нея били вложени още допълнителни 30 млн. лв. Те били осигурени с два кредита от Д - банк и Първа инвестиционна банка. С парите три от шестте блока на електроцентралата били преоборудвани за работа на газ вместо да въглища. С два от тях централата и оттук нататък ще продължи да осигурява т.нар. "студен резерв", за който през м.г. спечели търг на стойност 27 млн. лв.

Електроцентралата на Доган щяла да участва и в предстоящите търгове за осигуряването на т.нар. "студен резерв" с три от блоковете си. Според директора на електроцентралата Минчо Минчев обаче до момента тя не продава на свободния пазар на електроенергия освен с произведеното по време на 72-часовите проби. Така "ТЕЦ Варна" се издържала единствено от приходите от "студен резерв".

Според Данаил Папазов тази ситуация можело да се промени, след като за централата също бъде осигурен инвеститор, което било сред приоритетите на новите й собственици.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове