Паркът на чудовищата

Паркът на чудовищата - картинка 1

Има такова местенце...

Знаете ли, че ... тайнствено скрити под сянката на дърветата и покрити с мъх, масивните каменни скулптури, намиращи се на 65 км. от Вечния град - Рим, изумяват туристите със своята изработка. Паркът е познат още като "Градината на Бомарцо" и е създаден под ръководството на италианския кондотиер Пиер Франческо Орсини в средата на XVI век.

Съкрушен от смъртта на жена си, Орсини решил да се разсеe с личен проект, който му отнел 30 години. За да осъществи своята мечтата, Орсини наема Пиро Лигорио – известен архитект, познат с работата си във Villa d'Este.

Паркът е познат още и като Градината на Бомарцо. Съкрушен от смъртта на жена си, Орсини решил да се разсеe с личен проект, който му отнел 30 години. За да направи реалност мечтата си, Орсини наема Пиро Лигорио – архитекта работил по завършването на катедралата Свети Петър в Рим след смъртта на Микеланджело. Първоначално фигурите са били изсечени от естествени вулканични образувания, които били разхвърляни навсякъде по земята където се намира градината..

Резултатът е, че Паркът на чудовищата е единствен по рода си в света. След смъртта на Орсини той е забравен за 400 години до 1954 година, когато Джовани Бетини купува имота и възстановява монументите.

Една от най- впечатляващите скулптури е “Страшилището”- представлява огромна чудовищна уста, в която можете да влезете. От архитектурна гледна точка тя впечатлява с дизайна си и с добрата акустика. Туристите се радват и на факта, че могат да влязат вътре и да си направят пикник на предварително поставените маса и столове.

Днес имотът е частен, но е и забележителност, достъпна от туристи.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове