Партията на Орбан напусна ЕНП

Партията на Орбан напусна ЕНП - картинка 1

Групата на ЕНП прие с огромно мнозинство нови процедурни правила, които позволяваха делегацията на Фидес да бъде изключена от групата

11-те евродепутати от унгарската партия Фидес на премиера Виктор Орбан напуснаха групата на Европейската народна партия. Малко преди това групата на ЕНП прие с огромно мнозинство нови процедурни правила, които позволяваха делегацията на Фидес да бъде изключена от групата. Досега можеше само отделни депутати да бъдат отстранявани, но поправката позволява същата мярка да се прилага и срещу цели партии. 

148 депутати подкрепиха новите правила, 28 бяха против, а 4-ма се въздържаха при гласуването. В писмо до председателя на ЕНП Манфред Вебер унгарският премиер изтъкна, че "промененият регламент е явно враждебен към Фидес и неговите избиратели. Това е антидемократично, несправедливо и неприемливо".

Групата на ЕНП продължава да бъде най-голямата и след напускането на Фидес.

Нямам идея как са гласували колегите от ГЕРБ, заяви евродепутатът Радан Кънев. “Знам, че Александър Йорданов се изказа в защита на Орбан и против промяната на правилата, но не знам как е гласувал”, обясни Кънев в социалните мрежи.

 

Разпределение на местата в ЕП след напускането на Фидес:

     ЕНП (171)
     ПАСД (154)
     Обнови Европа (108)
     Зелените – ЕСА (74)
     Идентичност и демокрация (73)
     Европейски консерватори и реформисти (66)
     Европейска обединена левица/Северна зелена левица (40)
     Независими (63)

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове