"Патриотите" посъветваха ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция от парламента

"Патриотите" посъветваха ГЕРБ да изтегли Истанбулската конвенция от парламента - картинка 1

Волен Сидеров обясни, че те не желаят да ратифицират конвенцията не заради термина "социален пол", а заради това, че тя "отваря врати за третия пол"

Парламентарната група на "Обединените патриоти" посъветва коалиционните си партньори от ГЕРБ да изтеглят от парламента законопроекта за ратификация на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието срещу жените и домашното насилие, известна още като Истанбулската конвенция. Мотивът според лидера на "Атака" Волен Сидеров - да помогнат на ГЕРБ да осъзнае, че ратификацията в момента не е необходима.

"Може би има лобистки кръгове, които натискат", каза Сидеров. В отговор на въпрос на журналисти какво ще направят, ако ГЕРБ откаже да изтегли конвенцията, той отвърна, че ще го решат впоследствие.

"Обединените патриоти" направиха изявлението, за да обявят, че всички депутати от парламентарната група ще гласуват против конвенцията. Секретарят й Борис Ячев, който вчера коментира, че решението може да бъде променено след втория превод на Истанбулската конвенция, днес каза, че е говорил в лично качество, а думите му били интерпретирани от медиите.

Днес Волен Сидеров обясни, че те не желаят да ратифицират конвенцията не заради термина "социален пол", а заради това, че тя "отваря врати за третия пол". Той даде и нов аргумент - при подписването на конвенцията от българска страна не били спазени законодателни изисквания, а именно - у нас предварително да се заявят и обсъдят бъдещите законови промени след ратификацията на конвенцията. Според зам.-председателя на парламента Явор Нотев става въпрос за промени в Семейния кодекс и дори в текстове от конституцията.

Във вторник председателя на парламента Цвета Караянчева организира обществен дебат за конвенцията.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове