Пеевски продаде и вестниците си на новите собственици на Нова тв

Пеевски продаде и вестниците си на новите собственици на Нова тв - картинка 1

Управителят на Нова Броудкастинг Груп се оттегля от медийната компания заедно с братя Домусчиеви

Бизнесменът и депутат Делян Пеевски скоро няма да е официално собственик на вестници, става ясно от още едно решение на Комисията за защита на конкуренцията - свързано с това с продажбата на Нова телевизия. "Телеграф", "Монитор", "Политика" и др. преминават в ръцете на "Юнайтед груп", на която днес КЗК разреши да придобие телевизиите и радиата на братя Домусчиеви. Сега става ясно, че КЗК е разрешила малко по-рано същото и за вестниците на депутата от ДПС.  

Решението пак е по "бързата писта", също като това за Нова. Производството пред КЗК бе образувано на 18 декември, а решението на комисията е от 14 януари, но публикувано днес.

От него става ясно, че разбира се, няма пречка "Юнайтед" да придобие "Вестник Телеграф" ЕООД, която издава „Телеграф”, „Монитор”, „Политика”, „МАЧ Телеграф” и „Еuropost”1 и поддържа новинарските сайтове www.monitor.bg (Агенция Монитор), www.politika.bg и www.europost.eu. 

Сделката е между "Юнайтед медия" и "Интръст" на Пеевски, добила популярност и като фирмата, чрез която народният представител даряваше при първата вълна на пандемията.

При решението си КЗК е взела предвид придобиването от групата на "Юнайтед" на медиите на Домусчиеви.

Придобиваните дружества имат пазарен дял от (20-30)% за 2018 г. съответно (10-20)% за 2019 г., отчитат от КЗК, като взимат предвид и пазарния дял на печатните издания от групата на Нова ("Атика Ева"), за да установят:

"няма потенциал да доведе до установяване и/или засилване на господстващо положение или да ограничи съществено ефективната конкуренция на пазара на печатна реклама".

Въз основа на извършената оценка Комисията приема, че концентрацията няма да доведе до установяване или засилване на господстващо положение на нито един от анализираните съответни пазари. Следователно планираната сделка не би могла да породи антиконкурентни ефекти - посочват от комисията.

Купувачът "Юнайтед груп" (United Group/UG) е собственост на фондовете "Би Си партнърс" (BC Partners) и Кей Кей Ар (KKR). Сръбската кабелна компания се опитва да консолидира телекомуникационния пазар на Балканите. Придоби Теле2 (Tele2) в Хърватия. Притежава също така активи в Словения, Босна и Черна гора. А това лято от компанията съобщиха, че придобиват и големия доставчик на телекомуникационни услуги и платена телевизия в Гърция - Forthnet. 

Управителят на Нова Броудкастинг Груп  Ива Стоянова се оттегля от компанията заедно с братя Домусчиеви и вече не е част от нейния екип.

Тя обяви днес, че напуска управлението на най-голямата мултиплатформена медия в България. Това става ден след съобщението на Комисията за защита на конкуренцията, че одобрява сделката за продажба на NOVA на United Group – водещ доставчик на телекомуникационни услуги в Югоизточна Европа.

„Станах управител на Нова Броудкастинг Груп след покана от досегашните собственици Кирил и Георги Домусчиеви и смятам, че е редно и достойно да се оттегля заедно с тях. Благодаря им за доверието, както и за приноса им за развитието на групата. Щастлива съм, че в момента медията е абсолютен лидер на пазара и по гледаемост, и по приходи. Работих с изключително мотивиран екип от професионалисти, които вярвам, че ще постигат още по-големи успехи и им ги пожелавам от сърце", пише в изявлението, публикувано на сайта на медията. 

Кирил Домусчиев и Георги Домусчиев, както и целият екип на Нова Броудкастинг Груп благодарят на госпожа Ива Стоянова за ползотворната и всеотдайна работа, и й пожелават успехи в бъдещи професионални начинания.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?

Блогове