Пеевски продава дела си в "Булгартабак"

Пеевски продава дела си в "Булгартабак" - картинка 1
Снимка: front.bg

Депутатът излиза от компанията заради спекулациите, които се правели с доброто й име

9/Депутатът Делян Пеевски съобщи, че ще излезе от акционерната собственост на компанията „Булгартабак“. Причината за това решение била свързана със зачестилите в последните седмици в медиите опити за „умишлено дискредитиране на „Булгартабак“, чрез използване на моето име за отправяне на неистински внушения, свързани с дейността на компанията“, се посочва в изявление на депутата, цитирано от агенция „Фокус“.

Официално Пеевски притежава около 5% от тютюневата компания на стойност около 17 млн. лева. Тази собственост беше прехвърлена на депутата през август миналата година, когато майка му Ирена Кръстева дари на сина си 90% от капитала на дружеството "НСН инвестмънтс". В последно време зачестиха публикации във връзка с контрабандата на цигари в Турция и връзката между забраната за влизане в страната на Делян Пеевски и Ахмед Доган. Според турските служби за сигурност нелегалният внос на цигари от България е около половината от контрабандата в южната ни съседка и с тези пари се финансира нелегалната кюрдска партия ПКК.

„Целта на подобни действия е името на „Булгартабак“ да бъде тенденциозно замесено в политически интриги от моите опоненти, което аз категорично не мога да допусна. Не мога да допусна също, негативната кампания да засегне над сто хиляди производители на тютюн, чиито поминък зависи в голяма степен от дейността на „Булгартабак“.

Имайки предвид това, заявявам, че излизам от акционерната собственост на „Булгартабак“, като дружеството акционер, чийто мажоритарен собственик съм, продава дяловото си участие.”, пише в изявлението си депутатът. Той посочва, че компанията е от съществено значение, както за националната икономика, така и за производителите на тютюн в страната, поради което трябва да бъде защитена от всякакъв род посегателства и недобронамерени действия.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове