Пеевски се е разделил с 3 офшорки. Защо?

Пеевски се е разделил с 3 офшорки. Защо? - картинка 1

Не е ясно къде са регистрирани, притежават ли нещо, имат ли дейност въобще...

Депутатът от ДПС Делян Пеевски, за когото премиерът Бойко Борисов обяви неотдавна, че напуска страната, е декларирал, че е продал три от офшорните си компании. Това се вижда от декларация, подадена по Закона за конфликт на интереси, публикувана в регистъра на сайта на парламента, цитиран от „Dnevnik.bg”. Декларацията е с дата 28 април - последният работен ден преди народните представители да излязат във великденска ваканция.

Той се разделя с Redwood Capital Ltd. и Uno de senso Group Ltd., собственост върху които беше декларирал в края на ноември, но декларацията се появи с месец закъснение на сайта на парламента. Пеевски посочва и че вече не притежава Richi International Ltd., придобиването на която беше обявил в първите дни на януари.

Липсата на повече информация не позволява с точност да се установи в кои държави са регистрирани тези компании, а съответно и с какво се занимават и имат ли собственост и участия в други компании.

В края на април се разбра, че Пеевски е продал дела си от 18% в пловдивската фабрика за цигарени опаковки, филтри и гилзи "Юрий Гагарин" на свързаната с него компания "Дореко комерс". Прехвърлянето бе направено на 20 април при цена от 38 лв. на акция, или общо 6.87 млн. лв.

"Дореко комерс" e собственост на Doreco Limited от Британските Вирджински острови, като под шапката ѝ има няколко компании, свързани с депутата от ДПС. "Дореко комерс" е собственик на "Принт трейдинг" – под старото си име "ИПК родина 1" дружеството беше инвеститорът в печатницата за изданията на семейството на Пеевски.

През март Пеевски обяви в изявление пред агенция "Фокус", че се отказва от намерението си да купи "Химко" и като цяло се отказва да прави бизнес в България. Междувременно се беше разделил с официалния си дял от 5 на сто в "Булгартабак холдинг". Проверка на "Капитал" по-късно установи, че акциите са продадени на офшорна компания, свързана с него.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове