Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор?

Пере ли пари единственият кандидат за главен прокурор? - картинка 1

Анонимен сигнал срещу Гешев за необясними 4,7 франка, скрити в Швейцария и Монако

Скандални документи, свързани с подозрение за пране на пари, от страна на единствения кандидат за главен прокурор Иван Гешев, бяха изпратени на редакционния мейл на новинарския сайт Actualno.com.
Документите са два, първият е подписан от зам.-главния прокурор Борислав Сарафов, който в момента ръководи Националната следствена служба, вторият - от директора на Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване" в ДАНС Евгени Евгениев.

Първият, подписан от Сарафов, е от 12 октомври, 2015 година. С него от ДАНС се иска проверка на данни, че Гешев има сметка на стойност 3 745 586,74 швейцарски франка в банка Julius Bar Group AG ("Юлиус Бер Груп"), в кантона Цуг. Сарафов изрично уточнява, че сметката е анонимна – ясен е бил само номерът на сметката.


Вторият документ е отговорът от ДАНС, подписан от Евгени Евгениев. С документа ДАНС потвърждава, че Гешев има "безименни и номерирани банкови сметки" не само в Швейцария, но и в Монако. Към 27 октомври, 2015 година в тези сметки има 4 247 578,75 швейцарски франка. ДАНС казва и че в периода 1 януари, 2007 година – 23 октомври, 2015 година са регистрирани транзакции на обща стойност 4 748 482,58 швейцарски франка. Преводите са "от частни юридически лица, предимно от сметки в Кралство Лихтенщайн, Република България и Руската федерация, в различни траншове, общо 43 на брой, в размери от 99 328,19 швейцарски франка до 473 842,72 швейцарски франка през отчетният период от откриването на сметките 1 януари 2010 – 23 октомври 2015".Подателят на документите твърди, че те са му дадени от прокурор Васил Миков.

Припомняме, че Миков беше намерен мъртъв в столичния квартал "Бояна" в началото на септември. Миков беше основен съперник на бившия главен прокурор Никола Филчев, а подателят на документите е категоричен, че той не се е самоубил, каквато е официалната версия за смъртта му.

Това не е първият скандал, в който Иван Гешев се оказа централна фигура. Ппреди месеци стана ясно, че жената, с която съжителства – Детелина Ханчева, е съдружнична с Марио Кръковски, който пък на свой ред е съдружник с главния свидетел по делото "Иванчева" Александър Ваклин.

По-късно Прокуратурата на Р България отрече такива проверки да са правени. Според светкавично прессъобщение на институцията, изпратените до Actualno.com документи са фалшиви, а главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил моментално проверка на информацията.

Проверката е показала, че никога не е създавано писмо от ДАНС (с рег. № ФР-10-7326/04.11.2015 г.) към зам.-главния прокурор Борислав Сарафов с обяснения за данни за евентуални сметки на Иван Гешев, а Борислав Сарафов не е пращал писмо до ДАНС с искане за проверка на Гешев с изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г.

Под въпросния изходящ номер (изх. № 473/2015 г./12.10.2015 г.) съществува преписка по повод касационна жалба срещу решение на Апелативен съд Велико Търново, казва държавното обвинение, без да уточнява за какво решение става въпрос. Освен това, прокуратурата подчертава, че

Борислав Сарафов „никога и по никакъв повод не е изпращал, респ. получавал, публикуваните писма, както и че такава проверка нито му е била възлагана, нито е инициирана от него. Такова е и становището на ръководството на ДАНС”.

В прессъобщението на държавното обвинение е посочено и, че на 13 май, 2019 година, главният прокурор Сотир Цацаров е изискал от председателя на ДАНС цялата налична в агенцията информация /включително и от финансовото разузнаване/ относно банкови сметки, участие в офшорни компании, притежавани недвижими имоти в чужбина и други инвестиции от лица, заемащи висши публични длъжности, които не са декларирани от тях по съответния ред.

На 19 юли, 2019 година, е върната справка до Цацаров, че общо 11 лица, заемащи висши публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт, притежават лично или чрез свързани или подставени лица, банкови сметки в чужбина, недвижими имоти и/или друго имущество на значителна стойност в чужбина, участие в търговски дружества в чужбина, включително в офшорни компании, и са извършили разходи и инвестиции в чужбина, които не са декларирани по надлежния ред пред Антикорупционната комисия (КПКОНПИ). Установено е и, че общо 27 съдии, прокурори и следователи не са декларирали установените от ДАНС банкови сметки и имоти на магистратите в чужбина.

„Прокурор Иван Гешев не е след магистратите, за които са установени притежавани и недекларирани по съответния ред банкови сметки или друго имущество”, гласи прессъобщението на държавното обвинение.

Прокуратурата посочва, че НАП проверява общо 38 лица, заемащи публични длъжности в органи на законодателната и изпълнителната власт. След приключване на данъчните проверки, прокуратурата ще прецени наличието на предпоставки за образуване на наказателни производства срещу лицата за евентуално извършени данъчни престъпления. Прокуратурата е категорична и, че „документите“ са очевидно неистински и целта на публикуването им определено е свързана с насроченото за утре, 24.10.2019 г., изслушване на кандидата за главен прокурор”.

 

ПЪЛНОТО ПРЕССЪОБЩЕНИЕ НА ПРОКУРАТУРАТА!

 

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове