Перник протестира срещу водния режим

Перник протестира срещу водния режим - картинка 1

Кой допусна това?

Три прозореца в сряда разделиха Перник на две.

"Дано ви е хубав телефонът, да ги снимате ония от другата страна на прозореца" – ядосано подмята мъж от улицата.

Току що си е захвърлил цигарата, за да вика и той като десетките наоколо:

"О-став-ка!" Чак когато викът се изчерпва, се обръща към нас със съвета какво да снимаме:

"Не знам кои седят вътре – казва. Приличат на обикновени чиновници на ВиК. Но ги гледам какво правят – стоят зад стъклото и ни се смеят."

Жена над 30-те дочува това и добавя през зъби:

"Хем са жени. На какво се смеят, като и те са от Перник. И те нямат вода".

Стоим на уличното платно пред сградата на ВиК в 120-хилядния град. Стотина души протестират заради режима на водата, въведен в понеделник. Според официално оповестения график вода има сутрин между 5 и 10 часа и вечер от 17 до 22 часа, но този ред като че ли не се взима насериозно.

"Идва много малко вода, и то кална", казва жена, която живее на осмия етаж в един от блоковете.

Мъж със спортна лента на главата вдига в недоумение вежди, докато обяснява, че неговата вода пък изобщо не е спирала. После добавя, че го е срам от малкото хора на протеста. Не изговаря на глас общоизвестното: че режимът засяга не само Перник, но и селата наоколо, захранвани от язовир "Студена". А водата в този водоем всеки момент ще спадне под 20 процента.

"Витанов! Излез бе, мишок!" – провиква се някой зад нас.

Има предвид шефа на ВиК, скрит някъде в сградата, пред която е протестът. До него са допуснати само двама души, представляващи протестиращите.
Малко по-късно научаваме, че самият Витанов почти не е обелил и дума, оставяйки на свой заместник възможността да води разговора. Познаваме това мълчание от телефонната слушалка и от дните, в които неуспешно се опитваме да се свържем с него и да разберем причините за това, което става в Перник.

В сряда откриваме, че входът на ВиК е заварден от два реда полицаи със завидна видимост към протестиращите – застанали са на последното шесто стъпало от стълбите, водещи към институцията. Плътно до първото стъпало идва ред на нов полицейски кордон, почти опрян до нещо далеч по-непроходимо – стативите на операторите. Много са. Все пак не се случва всеки ден някой голям европейски град да осъмне без вода и да знае, че така ще е месеци наред. По официална информация на Министерството на регионалното развитие – до 20 април 2020.

"Те са знаели, че водата е на изчерпване, че водата намалява със всеки един ден, но никой нищо не е казал. Чакали са изборите [да минат]", казва жена с бежово яке и ефирен шал, която току-що е наблюдавала най-критичната сцена от деня: двайсетина протестиращи се опитват да влязат в сградата на ВиК, но са отблъснати от полицаите.

"Затова хората искат да влязат – защото очакваме отговори. Защо не е съобщено и защо не е предприета нито една стъпка, която да облекчи режима на перничани" – пита жената.

Покрай нея в този момент минава майка с бебешка количка. Така бебетата на протеста стават три. Има и бременни жени. Млад баща обяснява, че не може да изкъпе синеокото момиченце, което държи на ръце и изброява арсенала, с който си служи: бързовари, канчета, бидони. Жена с прибрана назад коса рязко сваля черните си очила, за да се види колко широко е отворила очи в гневно възклицание:

"Какво ще стане, като се разболее някой от хепатит? В болницата също спират водата. Кой допусна това?"

Недоизказаното на тази тясна пернишка улица е известно от телевизиите – месеци наред всеки човек е имал достъп до язовира и до онези части от него, които приличат на лунен пейзаж. Писма на граждани са изпращани до общината и до ВиК, снимки на почти празния язовир са изпълвали социалните мрежи.

Докато тече негодуванието, четирима полицаи са застанали точно пред прозорците на партерния етаж, които мъжът с цигарата искаше да снимаме. Спуснати са вертикални щори, зад които се мяркат неразпознаваеми фигури, на които някои приписват подигравка с протеста. Още не знаят, че няколко часа по-късно шефът им ще бъде уволнен, а от МРРБ ще потвърдят всичко, което и без това е обществена тайна за Перник: че от януари до октомври 2019 г. притокът на водата на язовир "Студена" е бил 4 пъти по-малък от обичайното и това е било добре известно. Времето за действие на ВиК е било в края на пролетта и началото на лятото, но институцията се е задействала чак през октомври.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове