Песен за депотрирането на кримските татари на конкурса "Евровизия"

Песен за депотрирането на кримските татари на конкурса "Евровизия" - картинка 1
Снимка: reuters.com

Тя ще бъде изпълнена от татарката Джамала и ще представя Украйна на конкурса

5/Украинската певица Джамала, която принадлежи към татарите ще представя Украйна на тазгодишната Евровизия, предаде „Ройтерс“, цитиран от „Дневник“.

Това се случва две години, след като Русия анексира полуостров Крим.

32-годишната Сусана Джамаладинова, известна като Джамала, бе избрана за победител в националния конкурс в неделя вечерта.

След финалните акорди на песента "1944" - годината на масовата депортация на кримски татари – Джамала и един от съдиите в журито не успяха да сдържат сълзите си, докато говореха

за анексирането на полуострова от Москва 70 години след тези драматични събития.

Песента е странна смесица от поп звучене и изтерзан текст. "Когато непознатите дойдат, те влизат в дома ти, избиват те и ти казват: "Не сме виновни" - така започва творбата на Джамала, която е родена в Киргизстан.

"Тази ужасна година променя завинаги живота на прабаба ми Назилхан", сподели певицата преди началото на състезанието, предаде "Асошиейтед прес".

Русия също ще има представител на финалите в Стокхолм на 14 май и присъствието на Джамала може да прибави политически оттенък на състезанието, известно като ежегоден празник на кича, коментира "Ройтерс".

Победата на Джамала дойде като кулминация в изпълнения с емоции уикенд в Украйна, където се почете паметта на над 100-те души, загинали по време на протестите срещу бившия проруски президент Виктор Янукович.

Джамала смята, че като разкаже историята на своето семейство, ще помогне за предотвратяване на подобни грешки в бъдеще.

"Основното послание е да помним и да познаваме историята. Когато я познаваме, можем да предотвратим някои неща", обясни певицата за "Ройтерс".

По време на Втората световна война татари, сред които и роднини на Джамала, са обвинени,че сътрудничат на нацистите, изгонени са от домовете си от Червената армия и са откарани в Централна Азия в камиони без храна, вода и чист въздух.

Една от дъщерите на нейната прабаба умира по време на пътуването и е изхвърлена по пътя "като боклук".

Миналата година парламентът на Украйна прие резолюция, според която депортирането на кримските татари е равносилно на геноцид.

Седем десетилетия след тези събития положението на кримските татари отново привлече вниманието на международната общност, след като Русия анексира полуострова и започна да подкрепя проруските сепаратисти в Източна Украйна.

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове