Пет интересни факта за футбола, които може и да не знаете

Пет интересни факта за футбола, които може и да не знаете - картинка 1

Футболът не е игра, футболът е магия!

1/Това е играта, която привлича милиони хора по стадионите, телевизионните екрани, както и обединява хората в общности, подкрепящи даден отбор.

Ето и 5 интересни факта, които може и да не знаете:


1. Хишам Зеруали - единственият футболист, който играе с фланелка с №0
Когато шотландският футболен клуб Абърдийн подписва договор с мароканеца Хишам Зеруали, феновете веднага му дадоха прякора "нулата". Той взе фланелката с №0, което преди това не се беше случвало. През следващия сезон футболните федерации на Шотландия и Англия наложиха забрана да се играе с този номер.

2. Иван Саморано играеше в Интер с фланелка 1+8 - Един от най-добрите футболисти в историята на чилийския футбол до 1996 година играеше в Реал Мадрид с фланелка с №9. След преминаването си в Интер Саморано поиска №9, но тя беше за бразилеца Роналдо, а след разрешение на футболната федерация на Италия той използва фланелката с номер 1+8.

3. Лев Яшин печели купата на СССР по хокей на лед, а след това и по футбол - През 1953 година той печели купата на бившия СССР и 3-о място в първенството. През 1954 година, когато е един от фаворитите за вратарския пост на "Сборная" по хокей на лед той започва да играе футбол, а останалото е история.

4. Сократес е доктор по философия - Бразилската футболна легенда Сократес е доктор по философия. Паралелно с футбола той получава и медицинско образование, а също така е капитн на "Селесао" на Мондиалите през 1982 и 1986 година.

5. Стадионът на Уотфорд има трибуна носеща името на Елтън Джон - През декември 2014 година певецът се сдобива с прибуна на негово име.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове