Пет висококалорични храни, които всъщност за здравословни

Пет висококалорични храни, които всъщност за здравословни - картинка 1

Понякога броят на калориите няма толкова голямо значение

Доказателство за това са тези храни, които са доста богати на калории, но тяхната хранителна стойност определено си заслужава.

Шам фъстък

Ядките имат лоша слава заради високото съдържание на мазнини. Но тук в случая е важно качеството на мазнините над количеството. Почти 90% от мазнините в шам фъстъка идват от ненаситени мазнини, което ги прави една от  най-нискокалоричните и нискомазнинни ядки, казва диетологът Ерин Палански.

По думите й те са богати на фибри и протеини, което помага за поддържане на чувството на ситост. 30 грама от тези ядки на ден помагат за понижаване нивата на лошия холестерол и редуцират риска от инфаркт.

Стафиди

Някои хора не консумират сушени плодове, защото смятат, че са пълни с калории и захар. Според Палански обаче те са добър избор за междинна закуска, защото са естествено сладки и напълно натурални. Те са избор дори и за хора, страдащи от диабет тип 2.

Редовната им консумация показва, че държат нивата на кръвната захар в граници и поддържат кръвното налягане. Количеството, което може да употребявате на ден, е до 2 чаени лъжички.

Кокосово брашно

То е по-богато на калории спрямо останалите брашна, но четвърт чаша съдържа 4 гр протеини и 10 гр фибри, което означава и контрол на кръвната захар. Тези вещества, наред с мазнините, помагат за по-лесното засищане. Затова следващият път, когато печете сладки, заменете бялото брашно с кокосово.

Зехтин

Той е царят на висококалоричните, но здравословни храни. Зехтинът е с високо съсъдржание на мононаситени мазнини и извор на антиоксиданти.

Плюс това "добавянето на зехтин към храненето може да помогне за усвояването на някои хранителни вещества, като витамини А и D." Не слагайте обаче повече от 1 с. л.

Тъмен шоколад

Любители на сладкото, радвайте се. Черният шоколад (с най-малко 70 на сто какао) е 160 калории на 30 гр, но е пълен с флавоноиди, които повишат имунитета, водят до по-ниски нива на кръвното налягане и намаляват холестерола. Хапвайте обаче не повече от порция на ден. 

 

profit.bg

/33

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове