Петролът най-скъп от началото на годината

Петролът най-скъп от началото на годината - картинка 1

Преговорите за замразяване на добива продължават

9/Цените на петрола се вдигнаха до максимални за 2016 г. равнища. Инвеститорите се надяват, че производителите на суровината ще се договорят за замразяването на добива.

В момента сделки се сключват на цени от 40,55 до 41,60 долара за барел, като цените се повишиха с над 50 на сто в сравнение с минималните равнища през миналата година, посочва Ройтерс. Основната причина е обявената за 17 април среща в Катар на производители от ОПЕК и извън картела, на която да преговарят за замразяване на добива.

Преди месец най-големите световни производители на суров петрол Русия и Саудитска Арабия се споразумяха да замразят производството на добивите от нивото на 11 януари 2016 година след разговори в Катар. Целта на тази договорка е да се стопира непрекъснатият спад на цените, така че сделката беше посрещната с възторг от финансовите анализатори.

 

Причината е свръхпроизводството на черното злато, което надхвърля търсенето на световните пазари и натиска цените надолу. Според анализатори такива ниски цени на „черното злато“ са най-лошият сценарий за планетата.

Сега пък анализаторите предупреждават, че този ръст н а цените, който се наблюдава последните дни, не е оправдан то гледна точка на реалните пазарни  показатели.

Според тях фундаменталните фактори на търсенето и предлагането не са се изменили.

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

След изборте на 2 октомври 2022г. 48 НС ще успее ли да излъчи редовно правителство?

Да, но за няколко месеца само.

38.89%

Не.

33.33%

Да.

16.67%

Рано е да се каже.

5.56%

И следващият, 49-ти парлемент също няма да успее.

5.56%

Блогове