Пиши ми гюбек и да си сядам

2-ка, седни си!

5/-  Я, пускай чалга, нищо, че даскалката е тук!

-  Ок, пускам най-мазния кючек

За съжаление, изтече клип в социалните мрежи, как ученици от СОУ „Васил Левски“ във Вълчи дол въртят кючеци по време на междучасие. Тъжната истина за държанието на съвременните ученици.  Но, мълчи сърце и изложи само фактите по казуса.

Вчера стана ясно, че  клипът с ученици, които танцуват кючек в класната стая, бил репетиция за ден на талантите.  Същото потвърждава и проверка на Инспектората по образованието във Варна, предаде в-к „Труд“.

Кючекът се играел в голямото междучасие, а участниците в него са деветокласници. Учителката е класен ръководител на двете момичета.

И децата, и учителите от училището във Вълчи дол уверявали всички, които са гледали тяхното клипче, че достатъчно уважават паметта на Левски, въпреки чалгата в междучасията. В училището дори има портрети, рисувани от самите ученици по повод годишнината от обесването на Апостола. Отскоро училището имало и паметник на своя патрон.

И като се почна едно обяснение…

„Паметникът е изграден изцяло от дарителски акции на обществеността, на общината, на родители, фирми. Ученици, които желаеха също се включиха в тази дарителска акция”, казва още Марияна Митева, директор на СОУ ”Васил Левски”.

„Слушахме няколко мелодии и честно казано, в кръга на шегата ми пуснаха и тази песничка и казаха – ето, госпожо какво сме научили. И аз ги оставих да си играят, имаше достатъчно време до биенето на звънеца, с биенето на звънеца, вижда се на клипа, ставам и им казвам: „Прекратете!” Те излизат от стаята останалите. Не смятам, че сме нарушили някакъв правилник или нещо”, коментира класният ръководител Маргарита Димитрова.

„В края на октомври възприеха това обръщение, мен не ме обижда и не виждам нищо лошо”, обясни още Димитрова.

„Като видях клипа започнах да плача и родителите ми като видяха, започнаха да ме питат: „Защо го направи?” После ме успокоиха по някакъв начин. Казаха стига, това не е нещо много лошо, все пак”, обяснява Ана.

„Няма нарушен учебен процес. Това, че в междучасието помежду си говорят на небългарски книжовен език не е нарушение, защото в междучасията не може да им бъде забранено да общуват на майчин език. Това, че упражняват танц кючек също не е нарушение, защото този танц част от тяхната култура”, обяснява Венцеслава Генова от РИО-Варна.

„Всяка година танцуваме. За Деня на таланта подготвяме хип-хоп на песента на Риана“, заявяват учениците.

„Когато замисълът е недобронамерен, тревогата е почти толкова голяма колкото от това да има клип, в който се вижда как ученици се бият. Тези ученици са в голямо междучасие, не се гонят, не се бият, не се обиждат, не пушат”, казва още Венцеслава Генова от РИО-Варна.

Така, било репетиция? Сериозно ли? Питаме, къде остава институцията „училище“, която трябва да възпитава? Училтелите, драги ми читателю, трябва да са будители, трябва да карат децата да учат и да се стремят към знания… А, не да играят кючеци!

Знаем ,че самият факт, че учениците в този клип „хвърлят“  гюбеци не е реално наказуемо нарушение, но все пак не е морално.

Но, за някой хора като Цветелин Кънчев „няма драма, че деца танцуват кючек в голямото междучасие в училище“. В сутрешния блок на БТВ, той сподели, че „това е елегантен и автентичен танц, а не вулгарен кючек, какъвто се танцува в елитни гимназии у нас". Значи, г-н Кънчев, няма съмнение, че виждаме проблема в това, че този „танц“ се играе по време на час. Да, от ръководството на училището заявиха, че било по време на голямото междучасие, но това може би е само начин, да изчистят името на училището пред обществото.

Всички видяхме, как учителката на тези деца гледа и дори не си прави устата да каже нещо поне…

Така е, когато в училище се въртят кючеци. Децата ни израстват с тази музика и с този манталитет. От друга страна са учителите, чиято мисия е да възпитават и да насочват децата в правилната посока. Едно елементарно уважение, но къде остана то….

/40

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове