Писмата про- и анти-Гешев: 73 на 12 за него

Писмата про- и анти-Гешев: 73 на 12 за него - картинка 1

БОЕЦ: От 91 документа, пратени до ВСС, над 60 са от подчинени на Цацаров и Гешев и от РУ на МВР, т.е. от орган на изпълнителната власт

Общо 91 са писмата с представени становища, позиции и/или въпроси във връзка с процедурата за избор на главен прокурор на Република България от правоимащите субекти, съобщават от Висшия съдебен съвет (ВСС).

 

Такива, съгласно разпоредбата на чл.173, ал.8 от ЗСВ, която регламентира кръга от лица и субекти, които имат право да представят становища и въпроси, свързани с избора на главен прокурор, както и задължението на ВСС да ги публикува на сайта си,  са „... Юридически лица с нестопанска цел, определени за извършване на общественополезна дейност, професионалните организации на съдиите, прокурорите и следователите, висши училища и научни организации".

Член 173 от ЗСВ не предвижда колеги на кандидатите и лица, с които те са работили, да дават становища, тъй като съществува риск от намеса на изпълнителната власт в работата на прокуратурата, както и конфликт на интереси, тъй като в конкретния случай единственият кандидат е зам. Главен прокурор, т.е. колегите му са негови подчинени в йерархията.

Въпреки това, над 60 от публикуваните документи са от районни управления на МВР и крокурорски състави от различни градове.

Това стана причина Гражданско движение "БОЕЦ" да поиска от Инспектората на ВСС да прекрати процедурата по избора на нов Главен прокурор и да свали от сайта свики становища, качени там в нарушение на чл. 173, ал 8 от ЗСБ.

Искането на движението не беше уважен и "всички становища и въпросите, включително постъпилите в последния ден, са публикувани на интернет сайта на ВСС в законоустановения тридневен срок", допълват от Съвета.

 

"В 73 от становищата и позициите е заявена подкрепа към кандидатурата на Иван Гешев – заместник на главния прокурор при ВКП, и/или е отправен призив за провеждане на процедурата в съответствие със закона и без поддаване на опити за вмешателство. В 12 становища е изразено несъгласие с издигнатата кандидатура или се съдържа искане за прекратяване на изборната процедура." 

Писмени въпроси към кандидата са предоставени от Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, Сдружение „Обществен съвет за правосъдие“, ГД „БОЕЦ – БЪЛГАРИЯ ОБЕДИНЕНА С ЕДНА ЦЕЛ“, Български институт за правни инициативи, адвокат Адела Качаунова – директор на Правната програма на Български хелзинкски комитет, Управителен съвет на Камарата на следователите в България, Гражданско сдружение Инициатива „Правосъдие за всеки“, Фондация "Антикорупционен фонд" и  Фондация "Институт за пазарна икономика", Софийски адвокатски съвет и Фондация „Български адвокати за правата на човека", казват още от ВСС.

Кандидатът за главен прокурор вече е отговорил на едно от "анти-" становищата, като е депозирал писмо до членовете на ВСС, в което представя своята позиция във връзка със „Становище и въпроси“ от сдружение „Боец – България Обединена с Една Цел“.

Пълен списък на становищата, въпросите и отговорите може да видите тук.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове