ПКК освободи тримата журналисти заложници

ПКК освободи тримата журналисти заложници - картинка 1

Те са от държавната Анадолската агенция

1/Кюрдски бунтовници освободиха трима журналисти от държавната информационна Анадолска агенция, които бяха похитени в петък от Кюрдската работническа партия (ПКК) в окръг Мардин, в населената главно с кюрди югоизточна част на Турция, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

31-годишният кореспондент Рауф Малташ, 36-годишният фоторепортер Онур Чобан и 26-годишният оператор Кенан Йешилюрт били изпратени миналата седмица в град Нусайбин (окръг Мардин), за да отразяват събития в региона. Бунтовниците ги отвлекли с мотива, че тримата не са поискали разрешение от ПКК да снимат в района, предаде

Анадолската агенция, цитирана от АП. Камерата на журналистите и друго оборудване не са били върнати.
За похищението бе съобщено днес, а скоро след това журналистите бяха освободени и предадени на депутат от прокюрдската Демократична партия на народите и други партийни представители, съобщава АП. Журналистите са били отведени в полицейски участък, където дават показания.

Кюрдската работническа партия, която е призната за терористична организация от Турция, САЩ и ЕС, поднови въоръжените си действия срещу турските власти в края на юли 2015 г.
Правителството твърди, че ПКК, заедно със сирийските кюрдски милиции, стои зад терористичното нападение в столицата Анкара в сряда, при което загинаха 28 души.

Отцепилата се кюрдска групировка "Ястреби за свободата на Кюрдистан" (ТАК) пое отговорност за нападението в Анкара, но според турското правителство ТАК само се опитва да запази международната репутация на сирийските кюрдски бойци, които Вашингтон подкрепя в борбата срещу "Ислямска държава" в Сирия.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове