Пламен Николов от "Има такъв народ" получи мандат за съставяне на правителство

Пламен Николов от "Има такъв народ" получи мандат за съставяне на правителство - картинка 1

Той не е популярен публично и няма политически опит

Президентът Румен Радев връчи мандат за съставяне на правителство на Пламен Николов, депутат от "Има такъв народ". Номинацията за министър-председател беше направена в последния момент, след като през целия ден представители на най-голямата партия в парламента потвърждаваха информациите, че това ще бъде Петър Илиев.

Пламен Николов е роден през 1977 г. в Горна Оряховица, той е доктор по философия на правото, политиката и икономиката, пише в сайта на "Има такъв народ". Представен е още като човек с "над 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти".

 

Николов не е популярен публично и няма политически опит. Учил е в Австрия. През 2018 г. той се е явил в "кастинга" за политици, който организира "Шоуто на Слави". Предаването тогава се излъчваше по най-голямата телевизия в България бТВ.

Николов има 7 дни, за да предложи структура и състав на проекта за правителство, предвижда Конституцията.

 

"Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта", каза президентът Румен Радев и напомни, че мандатът трябва да бъде върнат в 7-дневен срок.

"Ще направя всичко възможно всичко да бъде в установените законови срокове", отговори Николов и благодари на президента.

"Има такъв народ" спечелиха на изборите на 11 юли 65 места в парламента, а заедно с т.нар. партии на протеста "Демократична България" и "Изправи се.БГ! Ние идваме!" имат 112 депутата.

За да имат мнозинство, на тях им трябват поне 121 от общо 240 гласа в Народното събрание. Затова започнаха разговори с БСП (36 депутата), а среща беше проведена и с ДПС (29). Никой не иска да преговаря с бившите управляващи на Бойко Борисов ГЕРБ (63).

Засега нито една политическа сила не е обявила дали ще подкрепи правителството на "Има такъв народ". Всички очакват преди това да видят състава му.

Ако "Има такъв народ" не успее да състави правителство, мандатът ще бъде връчен на втората политическа сила - ГЕРБ. При втори провал, президентът има право да реши на кого да връчи третия проучвателен мандат. При трети провал, президентът трябва да насрочи нови парламентарни избори.

Така стана след изборите на 4 април, след които никой не успя да състави правителство.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Правителство на всяка цена или нови предсрочни избори?

Избори

66.67%

Правителство

20.00%

Рано е да се каже

13.33%

Блогове