Пленум на ВАС обсъжда да иска ли касиране на евровота по искане на БОЕЦ и Иванчева

Пленум на ВАС обсъжда да иска ли касиране на евровота по искане на БОЕЦ и Иванчева - картинка 1

Гражданското движение предложи участвалите във вота партии и кандидати да поискат Конститиционният съд да се произнесе за заличаването на Пеевски и Карадайъ от изборните списъци

Председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков е свикал за днес пленум на съда. Поводът е получено писмо от независимия кандидат за евродепутат Десислава Иванчева, с предложение ВАС да поиска от Конституционния съд да касира българския вот за Европарламента.

Иванчева беше първият и засега - единствен, кандидат за ЕП, който прие да изпрати от свое име инициираното от Гражданско движение "БОЕЦ" искане до КС да се произнесе по законността на оттеглянето на Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ от изборните списъци след провеждането на изборите и заменянето им с други двама кандидтати.
Припомняме, че БОЕЦ изпрати покана до всички участници в евроизборите, които имат правен интерес и съответно имат право да оспорват законността на избора в частта му за заличаване на вече избрани кандидати. Движението предостави текста на писмото на всички, които проявиха интерес. Възможно е до шестте институции, които имат право да сезират КС, да са остъпили още писма, но засега ВАС се позовава само на писмото на Десислава Иванчева.

КС единствен се произнася по законността на изборите у нас – независимо дали става дума за НС, местен вот, за президент или за Европарламент. В същото време право да се обърнат към него с такова искане имат главният прокурор, двете върховни съдилища и минимум една пета от националните депутати. Участвалите във вота кандидати нямат пряк път към КС.

В искането си Десислава Иванчева сочи противозаконното следизборно заличаване от листата на ДПС на нейните водачи Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски, което е опорочило обявените от ЦИК крайни резултати.

В тази връзка цитира и решение на КС от 2001 г. с докладчик Тодор Тодоров, че актът на овластяването на народните избраници е актът на техния избор. Обявяването на резултатите, полагането на клетва и др. са констативни, а не правопораждащи актове.

Писмото си Иванчева е адресирала и до двете върховни съдилища – ВКС и ВАС. От касациония съд няма информация за свикан пленум по въпроса.

Дотук искане за касиране на вот вече е било „препредавано“ – така през 2009 г. главният прокурор Борис Велчев сезира КС за изборните резултати на ДПС. Велчев се обърна към Конституционния съд по искане на РЗС, ВМРО и „Синята коалиция“. А КС за първи – и единствен засега – път, частично касира изборните резултати.

Съобщението от ВАС

„Пленум на съдиите от Върховния административен съд ще се проведе утре (днес), 12 юни 2019 г. от 15,30 часа. Той се свиква във връзка с постъпила жалба от Десислава Петрова Иванчева, регистрирана като независим кандидат за член на Европейския парламент, против законността на избора на Атидже Байрямова Алиева – Вели и Искра Димитрова Михайлова – Коларова, и двете от листата на „ДПС“, обявени с решение № 456-ЕП/31.05.2019 год. на Централната избирателна комисия.

Върховните съдии трябва да вземат решение дали да бъде сезиран Конституционният съд с мотивирано искане да се произнесе по законността на избора на член на Европейския парламент от Република България.

Според Десислава Иванчева зачетените от ЦИК заявления на Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски да оттеглят по същество съгласието си за участие в изборите след провеждането на самите избори представлява институционално легитимиране на злоупотребата с пасивното избирателно право и с демократичните принципи на страната. Решение № 456-ЕП/31.05.2019г. на ЦИК, с което тези заявления за оттегляне на съгласие се зачитат, нарушаваКонституцията на Република България и по-специално текста на чл.57, ал.2 от КРБ, който не допуска злоупотреба с права, както и тяхното упражняване, ако то накърнява права или законни интереси на други, пише в жалбата.

Върховният административен съд е носител на правото да оспори законността на проведените на 26.05.2019 г. избори за членове на Европейския парламент от Република България, както и законността на избора на отделен член на Европейския парламент от Република България.

Съгласно чл. 394, ал. 2 от Изборния кодекс ВАС може да сезира КС въз основа на постъпило в срок (чл. 394, ал. 1 от ИК) оспорване от кандидатите за членове на Европейския парламент от Република България, партиите, коалициите и лицето, което представлява инициативния комитет, регистрирали кандидати в изборите“.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове