Плевнелиев: Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти

Плевнелиев: Да бъдем патриоти, а не криворазбрани националисти - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Това заяви президентът в своята реч по повод 6-ти май - Деня на храбостта и празник на Българската армия

Президентът Росен Плевнелиев прие почетния строй на представителните части на Българската армия и ги поздрави по случай 6 май. "Ура" военнослужещите посрещнаха бойните знамена и знамената-светини на Армията на пл. "Княз Александър Първи" в столицата.

В началото на церемонията върховеният главнокомандващ Росен Плевнелиев бе посрещнат пред храма "Св. Александър Невски" от началника на отбраната ген. Константин Попов. Тук бяха председателят на парламента Цецка Цачева и военният министър Николай Ненчев. Присъстваха ветерани, висши военни, военни аташета. Плевнелиев поднесе венец пред паметника на Незнайния войн.

"Историята ни е богата на примери как народ и армия заедно отстояват правото на самоопределение и самостоятелно съществуване на българската държава." Това заяви той по случай честването на празника.

Той изброи и подвизи на българската армия, с които трябва да се гордеем и допълни, че „народът пази спомена за своите смели и храбри чеда“.  Плевнелив заяви, че „пазенето на всички паметници изразява своята почит към тези, които загинаха“.

Плевнелиев подчерта, че „в контекста на днешните геопололитически реалности е необходимо да използваме научените уроци от историята“, защото „за първи път след Втората сетовна война нивото на сигурност е толкова ниско“.

Президентът каза още, че „днес международната среда е усложнена като войната и терорът са факт в редица региони, където държавността и институциите се разпадат“. И добави, че „каузата на един политик е да решава, а не да търси конфликти“, което трябва да бъде основното в политиката днес.

Държавният глава допълни, че е политиците трябва да бъдат патриоти, които обичат родината си, а не криворазбрани националисти, които мразят и ограничават правата на различните.

Той призова МС и НС да продължат да подкрепят усилията на Министерството на отбраната до пълното изпълнение на плана на развитие, като се отдели необходимия ресурс за това. Плевнелиев изтъкна, че „страната ни е надежден и предвидим партньор на международната сцена“.

 

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове