Плевнелиев: Нямаме нужда от баланс на Изток

Плевнелиев: Нямаме нужда от баланс на Изток - картинка 1
Снимка: БГНЕС

Държавният глава критикува създаването на парламентарна комисия за разследване на намесата на Русия и Турция

9/Да се държим като европейци и да бъдем европейци, а не да търсим безумни, излишни и невъзможни баланси - това е което се очаква от нас. Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод парламентарната комисия за разследване на намесата на Русия и Турция във вътрешните работи на България, предаде БГНЕС.

"Толкова е просто. Това ни завеща и Левски", допълни държавният глава на среща - дискусия за изпълнението на глобалните цели за устойчиво развитие на ООН „Бизнесът-сила за добро”.

По думите на Плевнелиев днес имаме златния шанс да стъпим на глобалните цели за устойчиво развитие до 2030 г. „Да, днес някои политици в България отново отвориха дебата, заговориха за нови доктрини. Пак ще предефинираме националния идеал, зададен от Левски, кой ще посмее да го направи това?

 

Отново ще засипваме хората от телевизионните студия, че нямаме план, нямаме посока, нямаме цел. За пореден път ще пишем поредните стратегии. Не беше ли така в системата за правораздаване.

 

Колко пъти са обещавани, колко пъти са писани стратегии - 5, сега пишем 6-ата”, заяви президентът и запита къде сме като резултат? „Изводът е много прост. Това, което ни трябва на всички нас, е не да предефинираме Левски и Ботев, не да се самозасипваме с ненужни и излишни констатации как нямаме план, цел и посока. Защото имаме идеал, определен от Левски и будителите, имаме цел и посока”, каза той.

„Днес, когато се оправят комисии в Народното събрание за изследване на влиянията на чужди държави, отново се питам дали ние разбрахме, че това, което се очаква от нас е много просто - не да търсим безумни, излишни и невъзможни баланси с държави на Изток от нас, а да се държим като европейци, да бъдем европейци. Толкова е просто. Това ни завеща и Левски”, посочи държавният глава. Според него след като имаме идеала за чиста и свята Република, посока да бъдем равни на другите европейски народи, да се интегрираме с европейската демокрация, трябва ни и план - трябва ни „България 20-30”. „За да изработим ни „България 20-30” трябва да стъпим на целите за устойчиво развитие и трябва да стъпим на нашия идеал, посока и цел за социалноотговорна икономика, работеща демокрация. Трябва да изработим план как да стигнем до там, който трябва да бъде легитимен и приет от всички. Той трябва да се изпълни и контролира година по година”, убеден е Плевнелиев. Той коментира, че бизнесът в България работи. „Но това не е само визия, трябва да отидем далеч от политическите декларации, трябва действие, отговорно изпълнение, план и реализация.

 

Пет пъти писахме стратегии за правосъдна реформа, 6-ата трябва да е ясна, измерима, с конкретни ангажименти, че и изпълнена.

 

Българският бизнес е стълб на обществото, задава посока за морал и ценности. Правя разликата между отговорност и сенчестия бизнес. Аз съм един от вас, разчитайте на българския президент. Надявам се не просто да дебатираме за това как отново да пишем стратегии и да се обясняваме, че ще изпълним тези цели до 2030 г., а да дебатираме как ние ще водим, как ще дадем пример за другите”, каза президентът. Той допълни, че тези цели са за бъдещето на България, която да е модерна, демократична, да има солидарност между всички в обществото. „И през тази аз ще бъде глас на всеки от обществото, включително и на вас, а вашите послания ще отекнат през президентската институция. Имаме ниско самочувствие, което не заслужаваме, имаме много позитивни резултати. Не толкова държави на планетата имат „20-20”, изработена по легитимен начин. В не толкова държави на планетата президентът е толкова страстно посветен на въвеждането на механизмите на дългосрочното планиране в държавата. Заедно сме силни”, смята Плевнелиев.

„Когато идеите са добри и смислени, стават инициативи, инициативите се превръщат в кауза, а когато се превърнат в кауза, особено, когато е устойчива и е базирана на националния идеал на България, който няма нужда да бъде предефиниран само заради идващите президентски избори.

 

Когато те се базират на устойчивото ни разбиране кои сме били през вековете, каква е поетата посока, как трябва да се държим. Когато се отворим за глобалните цели, ще стигнем много далеч, защото ще стъпим на здрави устои”, каза още държавният глава. Той коментира, че 2015 беше година на рекорден брой кризи по света, но и през 2015 г, се случиха 2 събития от историческа важност за планетата, не всичко беше черно и лошо. „През 2015 г. планетата се обедини, зададе посоката и зададе смислени приоритети. Мен ме впечатли, че постигнатото съгласие е единодушие, всичко заедно. Още през 2012 г. на посещението ми се видях с генералния секретар на ООН. България беше поканена да стане член на групата от държави, които изработиха глобалните цели за устойчиво развитие. От 2012 г. България е член на работната група от 28 държави, които изиграха решителна роля за изработването на тези цели валидни за всеки на планетата и приети с пълно съгласие от всички на планетата. Сега навлизаме в по-важната фаза на изпълнение на целите”, подчерта Плевнелиев. Като друго събитие, което беляза 2015 г. позитивно, той посочи парижката конференцията по климата. „Ние също имаме своята роля, за да може всички държави на планетата да се обединят около визия за устойчиво развитие на планетата. България е част от този план и тези две събития от историческа значимост ще бележат развитието на страната ни и ще проправят пътя за следващите поколения”, смята президентът.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове