Плевнелиев: Трябва да формираме нови национални цели

Президента смята, че диалогът в 43-то Народно събрание е по-конструктивен, отколкото в 42-то

1/Трябва да гледаме напред и да формираме нови национални цели, които да мобилизират българските институции и общество. Това каза от парламентарната трибуна президентът Росен Плевнелиев, в обръщение към 43-ото Народно събрание по повод резултатите от приключилия традиционен месец на политическите консултации с парламентарно представените политически партии, цитиран от Фокус.

„Такива цели могат да бъдат изграждане на социално отговорна икономика,

елиминиране на бедността и социалното изключване, целенасочена подкрепа на изостаналите региони, ускоряване на модернизацията в страната, пълноправно членство в Шенген, влизане в Еврозоната, задействане на Европейски енергиен съюз на Балканите и др. Стартирането на нови интеграционни проекти и поставянето на амбициозни, но постижими цели, е от изключителна важност”, посочи президентът Плевнелиев.

По думите му, пред страната ни се открива исторически шанс да обвърже глобалните цели за устойчивото развитие

с нашите национални цели и приоритети. „Ще постъпим мъдро, ако още през тази година започнем дебата и началото на подготовката за националната програмата за развитие „България 2030”, подчерта Плевнелиев. „Сложната и несигурна геополитическа обстановка в света изисква в страната да има стабилност, сигурност и предсказуемост”, категоричен бе държавният глава. Плевнелиев допълни, че политическата стабилност означава отговорно действие от всеки. „Диалогът в 43-то Народно събрание е по-конструктивен, отколкото в 42-то и аз благодаря за това”, посочи още президентът Плевнелиев.

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове