По 1300 българи на ден остават без работа

По 1300 българи на ден остават без работа - картинка 1

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата", предупреди социалният министър

Безработицата рязко тръгна нагоре в първата седмица от извънредното положение. От петък по 1300 българи се регистрират всеки ден в бюрата по труда, съобщи социалният министър Деница Сачева пред бТВ.

"Очакваме наистина голям ръст на безработицата, който не можем да прогнозираме с точност", каза Сачева. 

"Част от бизнесите обаче се трансформират и има и търсене на хора. Имаме готовност да подпомогнем обезщетенията за безработица чрез оперативна програмата за развитие на човешките ресурси", добави тя.

Сачева потвърди мярката, обявена от правителството за изплащане на 60% от заплатата на тези, които временно не работят, но след кризата ще бъдат върнати на работа.

"Ако работодателят не изплаща 40% или закрие мястото след този период, той ще връща пари на държавата", посочи тя.

По думите ѝ има хора, които не могат да изоставят работата си и за тях се обмисля предложение за защитени детски градини.

Лекарите ще получат обещаните по 1000 лева, част от средствата за тях се намират вече в сметките на Министерството на здравеопазването, съобщи социалният министър.

Президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов каза, че без съмнение ще се увеличи безработицата заради извънредното положение, но въпросът е до какви нива и те да не бъдат плашещи.

"Ако Законът за извънредното положение изпълни своето предназначение, ще повлияе на пазара на труда добре, но ако не го изпълни, Господ да ни е на помощ", коментира Манолов.

По думите му сега ще си проличи кои са "грижливите стопани", които мислят за своите работници.

Работодателите нямат право да пускат работниците си в неплатен отпуск по закон. Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, каза Манолов.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове