По стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно

По стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно - картинка 1

Фестивал на брашното "Търкулнала се питката .... та чак до Своге"

В продължение на месец, 12 села от Искърското дефиле по забележителен начин ще празнуват създадените от Иван Вазов в района пътеписи. По-стъпките на Иван Вазов ..... 120 години по-късно ще даде началото и на Фестивал на брашното "Търкулнала се питката ... та чак до Своге".

Този фестивал никак не е случаен, тъй като в продължение на години патриархът творил до Ветриловата воденица над Лесковдол, а е живял в Данговата къща. За първи път като се качил на върха до воденицата, възкликнал: "Е тази красота с никакви думи не мога да я опиша". Във всяко едно от селата, през които е минавал, за да станат пътеписите му реалност, пък са го посрещали с погача, мед и шарена сол.

В района Вазов е създал едни от най-ярките си пътеписи - Своге, Бов, Из мала стара планина, Седем престола, Искърски пролом, При шумът на Искъра, По висините и в самотиите и други.

Фестивалът стартира на 9-ти април със селата Томпсън и Реброво и ще проследи пътя на твореца през всички села, където се е отбил - Луково, Дружево, Миланово, Владо Тричков, Церово, Лакатник, Бов, Искрец, Свидня, Лесковдол и ще завърши на 7-ми май в Своге. Ентусиазираните жители на селата ще приготвят най-различни на вкус и визия майсторски погачи, които ще представят пред журито по нестандартен начин - с извадки от пътеписите на Вазов, с народни песни и танци, облечени в народни носии.

Към журито ще се присъедини и футболиста Христо Йовов, чиято пра баба като момиче е посрещнала с питка Вазов в района. Финалната цел на Фестивала е той да добие национална популярност и с дарения да бъде изграден паметник на Иван Вазов над Лесков дол до старата воденица.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове