Почитаме Хулио Паленсия със стенопис в София

Почитаме Хулио Паленсия със стенопис в София - картинка 1
Снимка: clubz.bg

Той спасява 800 български евреи от сигурна смърт

Кой е Хулио Паленсия? Мнозина от нас не са и чували това име, но този човек прави едно нещо, което му отрежда заслужено място в световната история. А, в София ще увековечат вече паметта на испанския дипломатспасил стотици български евреи от депортиране в лагерите на смъртта.

Но първо да кажем кой е всъщност Хулио Паленсия?

Хулио Паленсия Тубау е пълномощен министър на Испания в България в периода 1940-1943 г. Той един от над 10-те дипломати от иберийската страна в Европа, чиято дейност е сравнена с тази на германския индустриалец Оскар Шиндлер.

Докато е у нас, Паленсия се сприятеляваа с редица евреи. Повечето от тях са сефардити - потомци на евреи, прогонени от Испания през 1492 г.

България обаче е съюзник на Германия. Евреите у нас ги чака съдбата на събратята им в окупираните от нацистите държави.

clubz.bg
Снимка: clubz.bg

Хулио Паленсия води усилена  кореспонденция с външното министерство в Мадрид. Ето какво пише той на 14 септември 1942 г.:

“Българските евреи се превръщат в жертва на такава жестока и кървава политика, че дори на най-студения и безразличен човек дъхът му спира... Те имат само едно желание - да напуснат тази страна, пък каквото ще да става...

Дипломатът иска да му се даде по-голяма възможност да издава визи за български евреи. Този късмет спохожда 800 души. Почти всички заминават за Испания.

Паленсия отива по-далече. Пълномощният министър осиновява две еврейски деца. Това са Клаудия (Клоди) Арие и брат й Рене. По онова време те са съответно на 14 и 12 г. Баща им Леон Арие е от малцината разстреляни у нас евреи. Майка им Рахел е успяла да напусне България. Рене загива през 1943 г. по време на британските бомбардировки над София. Клаудия обаче заминава при майка си в Румъния, а оттам - за Аржентина, информира ClubZ.

Испанският дипломат ходатайства за освобождаването на арестувани евреи. Не го е страх дори да разговаря по въпроса с германския посланик Адолф Бекерле. Затова Паленсия е наречен от колегата си “антигермански фанатик” и “приятел на евреите”. Квалификациите се съдържат в писма на Бекерле до външното министерство в Берлин.

Под нацистки натиск Хулио Паленсия е обявен за персона нон грата и изгонен от България през лятото на 1943 г. Месеци по-рано обаче правителството в София спира депортацията на евреите от довоенните граници на страната ни.

В Мадрид Паленсия е смъмрен за дейността си. Кариерата му тръгва надолу и приключва като обикновен чиновник. Дипломатът умира в забрава през 1952 г.

Делото му в България бе почетено през 2010 г. Тогава на сградата на посолството на ъгъла на улиците “Васил Априлов” и “Шейново” бе открита негова паметна плоча.

/34

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове