Почти 80% от българите смятат, че Европа трябва да дава пари срещу законност

Почти 80% от българите смятат, че Европа трябва да дава пари срещу законност - картинка 1

43% са "напълно съгласни", а 35% са "по-скоро съгласни"

Почти 80% от българите и европейците са на мнение, че достъпът до еврофондове трябва да бъде обвързан с върховенството на закона. Това показва социологическо проучване на Kantar за Европейския парламент, видяно от "Политико". Пълното проучване беше публикувано вчера, но първите разпространени данни показват обща подкрепа за правилото "пари срещу законност".

С твърдението "ЕС трябва да дава фондове на държавите-членки само при условие, че правителството им поддържа върховенството на закона и демократичните принципи", 43% от българите са "напълно съгласни", а 35% са "по-скоро съгласни".

По този показател страната е на средно ниво в ЕС. Най-високата подкрепа за този принцип е в Кипър - с 89% одобрение, а най-ниската - в Чехия с 59%.

Проучването е направено заради преговорите за следващия седемгодишен бюджет на съюза, които вървят и в момента. Идеята достъпът до европейски пари да бъде обвързан с върховенството на закона се обсъжда от месеци и има политическо съгласие за нея - въпросът е какъв точно ще е механизмът за контрол.

Почти 80% от българите смятат, че Европа трябва да дава пари срещу законност


Преди седмици лидерите на четирите най-големи политически групи в Европейския парламент се обявиха за това Европейската комисия да може да спира достъпа на страни членки до средства от бюджета на ЕС и фонда за възстановяване от пандемията. Те обявяват още, че това трябва да става така, че никоя страна или малка група държави членки да не може да спира такова решение.

 

 

Нещо повече - консерватори, социалисти, либерали и зелени заявяват, че европейските граждани трябва да бъдат защитени от система, "която им дава пряк достъп до фондовете на ЕС, ако поведението на техните правителства им пречи да стигнат до тях по обичайните канали".

 

Позицията им отива по-далеч от формата, решен в края на юли от националните лидери на продължилото почти 5 дни заседание на Европейския съвет. То е по-решително и от компромиса, предложен от германското председателство на Съвета на ЕС през септември.

 

От съгласието на Европейския парламент за нов механизъм за обвързване на достъпа до 1.1 трлн евро с върховенството на закона зависи одобряването Многогодишната финансова рамка 2021 - 2027 г. и фонда NextGenerationEU.

 

Преговорите за бъдещия седемгодишен бюджет на ЕС все още продължават (той трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г.), но основните европейски институции вече са съгласни принципно, че този аспект трябва да присъства в разпределянето на парите. Въпросът е как точно ще бъде формулирана тази "спирачка" - дали основното решение ще бъде на еврокомисията, или ще се изисква одобрение с мнозинство в Съвета на ЕС, където са представени националните правителства, които очаквано ще пазят собствения си интерес, независимо какви нарушения правят.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли Борисов да подаде оставка?

Отдавна трябваша да я подаде!

58.82%

Да, незабавно!

23.53%

Късно е, да си изкара мандата.

5.88%

Не, в никакъв случай!

5.88%

Кой е Борисов и защо му искат оставката?!

5.88%

Блогове