Почти милион и половина души поискаха в петиция втори референдум за Брекзит

Почти милион и половина души поискаха в петиция втори референдум за Брекзит - картинка 1

На 11 декември текстът на споразумението с ЕС ще бъде представен в британския парламент за гласуване

Привърженици на идеята за втори референдум за Брекзит, сред които депутати от всички британски политически партии, връчиха вчера петиция с почти милион и половина подписа на "Даунинг стрийт" 10 - резиденцията на британския премиер, предаде "Франс прес".

"Искаме да сме сигурни, че британците ще имат думата по вариантите, които им се представят сега", заяви депутатът Джъстин Грийнинг от Консервативната партия, пише "Дневник". Тя заедно с лидера на Либералните демократи Винс Кейбъл, съпредседателя на Зелена партия на Англия и Уелс Керълайн Лукас и депутата лейбърист Чука Умуна предадоха петицията за организирането на втори референдум за Брекзит.

Консервативната партия изключва варианта за втори референдум, а британският премиер Тереза Мей защитава "със зъби и нокти" споразумението за Брекзит, договаряно в продължение на месеци с ЕС, отбелязва АФП. 

На 11 декември текстът на споразумението ще бъде представен в британския парламент за гласуване, но той е критикуван и от привърженици на Брекзит, и от еврофили. Кампанията за втори референдум обедини през последните месеци привърженици на десницата и на левицата.

Няколкостотин противници на Брекзит се събраха на протест вчера пред "Даунинг стрийт" 10. Те заявиха, че са дошли заради децата и внуците си и че е несправедливо младите британци да бъдат лишавани от възможностите, които им предлага ЕС.

По същото време близо до парламента евроскептици от групата "Напускане означава напускане" (Leave means Leave) също протестираха. "Депутатите трябва да чуят гласовете на 17.5 милиона души, които гласуваха за напускане на ЕС", каза представител на движението, според когото управляващите се опитват да "продадат" на британците Брекзит, който не е истински. /БТА

 

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове