Подозират AstraZeneca в износ на ваксини за трети страни

Подозират AstraZeneca в износ на ваксини за трети страни - картинка 1

Компанията опровергава, че ваксината ѝ не работи при хора над 65 г.

Има сериозни подозрения, че от AstraZeneca са изнесли за други клиенти, произведени в ЕС дози от ваксината срещу COVID-19, съобщи „Политико“.

Това твърдят пред изданието дипломатически източници от Брюксел.

Подозренията се пораждат от опитите на компанията да се оправдае за произведените по-малки количества от препарата, заради което доставките за ЕС ще бъдат доста по-малко от очакваните. От дружеството посочили две причини – произход на материалите за препарата и проблеми с производството в завода в белгийския град Пюрс.

И втората среща на компанията с представители на съвместния управителен съвет на Еврокомисията и 27-те страни членки завърши без успех. Отговорите на AstraZeneca отново са били незадоволителни, съобщи еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакиду.

Вчера тя обяви, че отсега нататък всички компании, произвеждащи ваксини срещу COVID-19 в ЕС, ще трябва да изпращат предварителни уведомления винаги, когато искат да изнасят препарати в трети страни.

От компанията с опровержение, че ваксината не действа на възрастни хора

На AstraZeneka се наложи да излезе и с опровержение на съобщенията за ниска ефикасност на ваксината ѝ при възрастните хора, наричайки подобни данни "абсолютно неверни", съобщиха Ройтерс и ТАСС, позовавайки се на писмен отговор от производителя на публикации в германски медии.

По-рано вестник "Ханделсблат", позовавайки се на източници в управляващата в Германия коалиция, съобщи, че препаратът предизвиква нужната реакция на организма при хора над 65 години в едва 8 процента от случаите. Таблоидът "Билд" от своя страна съобщи, че според германското правителство европейският регулатор ще даде разрешение за използването на ваксината на "АстраЗенека" само за граждани до 65-годишна възраст.

В отговора си британският Съвместен комитет за ваксинации и имунизации подкрепи поставянето на ваксината на възрастни хора. Освен това кръвните проби, взети от по-възрастни участници в клиничните изпитвания, показват силен имунен отговор на ваксината, отбелязва ТАСС, цитирана от БТА.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Ще бъдат ли честни изборите на 4 април 2023 г?

Не.

67.00%

Да.

22.00%

Няма никакво значение.

11.00%

Блогове