Подозрително, Шешел оправдан по всички обвинения?

Подозрително, Шешел оправдан по всички обвинения? - картинка 1

Каква е сделката?

Въпреки, че срещу Воислав Шешел бяха отправени 4 обвинения за „престъпления срещу човечеството“ и 6 обвинения „за нарушаване на законите и правилата за водене на война“, се оказа невинен по всички отправени му обвинения. Хагският трибунал, който преди това осъди някои други участници и ръководители на кръвопролитията в бивша Югославия, го определи за невиновен и го остави на свобода, където той си е от 2014 г. насам.    

Жан-Клод Антонети обяви днес решението на Международния трибунал за бивша Югославия, съобщава Dir.bg. Обвинителният акт срещу Воислав Шешел е пълен с неясноти и непоследователност, заяви съдия Антонети и обяви неговото освобождаване. 

Шешел бе обвинен в убийства, нехуманни дела, преследвания на политическа,

расова и верска основа, изтребление и нападения над цивилни хора по време на войните след разпадането на бивша Югославия. Въпреки това Хага оправда един от най-големите противници и врагове на ЕС. 

През 1981 година Шешел  първо е изключен от Съюза на югославските комунисти заради критика против режима на Тито.  По-късно, през 1984–1986 е осъден за „контрареволюционна заплаха за обществения строй“. При управлението на Слободан Милошевич и на Социалистическата партия на Сърбия, Воислав Шешел еосъдени на три месеца затвор в Гниляне.

След като началото на разпада на Югославия паравоенната организация на Шешел,

известна като "Белите орли" или "Шешелевци", е обвинявана в убийства, насилие и обири на несръбското население на Хърватия и Босна и Херцеговина.

На 24 февруари 2003 г. сръбският политик пристигна в Хага и доброволно се предаде, припомня ТАСС. А малко по-късно заяви, че е невинен. През декември 2006 г. се появяват съобщения за влошаване на здравето на Шешел, след като той в течение на три седмици не се храни.

Шешел е една от личностите, предизвикали най-голям шум около съдебните дела срещу тях в Трибуналът. 

Международният наказателен съд за бивша Югославия позволи на Шешел да се върне в Сърбия през 2014 г. за лечение от рак.

След като Хагския трибунал съди Шешел в продължение на 12 години, и след като Шешел го псува на сръбски, същият го освобождава да се завърне в Сърбия, където Шешел макар и болен започва нова борба срещу новата власт в лицето на президента Томислав Николич. 

Болният организира редица националистически прояви, съпроводени от груби демонстрации, при които обичайна част от програмата е изгаряне на европейския, натовския и хърватския флаг.

Само преди дни Трибуналът за военни престъпления в бивша Югославия осъди на 40 г. затвор бившия водач на босненските сърби Радован Караджич по обвинения в геноцид.

По време на войната в Сърбия, Шешел открито призовава към етническо прочистване чрез депортации,

експулсиране и размяна на население. И до днес публично поддържа подобни крайнодесни политически виждания. 

Съвсем скоро Шешел обяви намерението си да се кандидатира за депутат на предстоящите парламентарни избори в Сърбия този април.

Остава отворен въпроса: Каква е сделката за оправдателната присъда на Шешел?

 

/29

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли този парлмент да излъчи правителство?

Да, но зависи какво.

50.00%

Да, на всяка цена.

30.00%

По-добре да ходим на избори.

20.00%

Блогове