Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население

Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население - картинка 1

Визуално това прилича на квартал на Чикаго. Има кафенета, фитнес салон, универсален магазин и няколко бара. Но никой не живее тук, от никъде не влиза слънчева светлина, а голяма част от жителите на Чикаго дори не подозират за съществуването му, пише dnevnik.bg.Това е "Педуей" (Pedway) – мрежа от т…

Визуално това прилича на квартал на Чикаго. Има кафенета, фитнес салон, универсален магазин и няколко бара. Но никой не живее тук, от никъде не влиза слънчева светлина, а голяма част от жителите на Чикаго дори не подозират за съществуването му, пише dnevnik.bg.

Това е "Педуей" (Pedway) – мрежа от тунели под американския град, разположени под 40 сгради в централната бизнес зона на Чикаго. Построен отчасти през 1951 г., той осигурява приятни атмосферни условия за разходка сред голяма палитра от магазини. Разбира се, това не включва пряка слънчева светлина, но много хора и без това я избягват. 

Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население

Голяма част от магазините и баровете в "Педуей" са свързани с уличната мрежата, като имат входове както на подземно, така и на наземно ниво. Няколко кафенета пък обслужват само пешеходната алея в тази част на града.


"Много от местните не знаят за съществуването на тези тунели. А голяма част от запознатите не могат да разберат смисъла им", обясни пред британското издание "Гардиън" Маргарет Хикс, която организира туристически обиколки в чикагския "Педуей".

В последните години местната власт започна да прави опити да популяризира използването на тунелите, но засега те не са много успешни. Неправителствена организация от Чикаго дори събра 125 хил. долара, които ще бъдат използвани за реклама на "подземния град" и превръщането му в туристическа атракция.

Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население

© Eric Allix Rogers, architecture.org

Основният плюс на "Педуей" е възможността да се разходиш в центъра на Чикаго без да се оглеждаш за автомобили, велосипедисти или тълпи с хора. Освен това той може да се използва за по-бързо придвижване от местните жители, които искат да избягат от туристическите групи.

За да е още по-привлекателен за разходки, "подземният град" разполага и с библиотека, художествени галерии и фермерски пазар. Стъклен куб пък е алтернативата на стълбищата и ескалаторите, свързващи сградите с тунелите. С него излизането от "Педуей" става достатъчно атрактивно и може да накара всеки да повтори.

"Ако имаше по-добра навигация, сигнализация, места за развлечения и култура, щеше да е наистина страхотно място", заяви изпълнителният директор на "Педуей" Хауърд Лидер, добавяйки, че градските власти вече са дали "зелена светлина" проектът да се доразвие и да заприлича на истински малък град.

 

Подземният град на Чикаго е голямата загадка за местното население

© chicagoelevated.com

Това обаче притеснява Маргарет Хикс, според която този т.нар. квартал може да загуби очарованието си. Тя призна, че пешеходната зона в "Педуей" трябва да се подобри, за да не се чувстват хората изгубени и объркани, но пък така щяла да се изгуби нейната странност.

"Това е девственият квартал на Чикаго. Не искам хората да го превъзпитат. Нека запазим това странно място непокътнато", каза още Хикс.

90-минутна туристическа обиколка на "Педуей" струва 23 долара.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове