Полицията в Перник задържа двама журналисти

Полицията в Перник задържа двама журналисти - картинка 1

Димитър Стоянов от "Биволь" и Атила Биро от румънския медиен проект RISE Project разследвали унищожаване на документи по корупционни сделки

Димитър Стоянов от сайта за разследваща журналистика "Биволъ" е задържан в ОДП Перник заедно със свой румънски колега заради журналистическо разследване, свързано с корупция в обществени поръчки за стотици милиони. Информация за разследването беше публикувана на сайта и стана известно като "ДжиПиГейт"Полицията отказва да даде информация.

Ето какво пишат на своята Фейсбук страница журналистите от Биволъ:

В България започва явна диктатура!

Тази вечер нашите колеги Димитър Стоянов и Атила Биро (Attila Biro) от RISE Project Romania бяха задържани от радомирски полицаи по време на журналистически репортаж.

Атила днес е говорил на международна конференция в София за измамите и злоупотреби с обществени средства: „Заедно срещу завладяването на държавата“ и за #ДжиПиГейт.

Атила Биро (Attila Biro)

Колегите ни са отведени в ОДП Перник, защото се опитаха да заснемат как на дупка в полето край с.Егълница, община Ковачевци, се изгарят документи, свързани с разследването ни за аферата #ДжиПиГейт. От РПУ Радомир, РПУ Перник и ОДП Перник отказват да ни съдействат, за да се свържем с тях.

Никаква връзка с колегите ни няма вече 3 часа. От ОДП Перник с най-циничен тон отказват да ни дадат каквато и да било информация и затварят телефона. Свидетели сме на безпрецедентен полицейски произвол над журналисти!

Цяла нощ колегите ни са държани без връзка, адвокат и телефони в полицията. Главният секретар и кандидат за нов МВР Министър Младен Маринов е бил известен за това и е в течение на позорната репресия срещу журналистите, които са третирани като Десислава Иванчева!

Тази репресия ще бъде направена достояние на всички международни организации и институции, които се занимават със свободата на словото и погазването на демокрацията в света! Скандалът е колосален!

Темата веднага се превърна в основна за медиите в  Румъния:

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове