Politico: Премиерът зомби Тереза Мей отказва да умре

Politico: Премиерът зомби Тереза Мей отказва да умре - картинка 1

Премиерът зомби на Великобритания отказва да умре – така започва статия на "Политико", посветена на Тереза Мей и сътресенията в правителството в Лондон."Макар да бе разтърсена от двойните оставки на двама от най-големите зверове в кабинета, премиерът не се огъна и предизвика партията си да я изв…

Премиерът зомби на Великобритания отказва да умре – така започва статия на "Политико", посветена на Тереза Мей и сътресенията в правителството в Лондон.

"Макар да бе разтърсена от двойните оставки на двама от най-големите зверове в кабинета, премиерът не се огъна и предизвика партията си да я извлече извън курса към мек Брекзит, който вече е поела. Първоначалните знаци показват, че упоритостта може да ѝ донесе успех, или поне да удължи борбата."

Засега привържениците на твърд Брекзит не са толкова много, че да свалят Мей и да прокарат своите предпочитания през парламента. След оставките на министрите за Брекзит и на външните работи Дейвид Дейвис и Борис Джонсън тя остана вярна на мантрата "да си свършим работата" и ги замени още същия ден, като междувременно продължи да настоява, че последните предложения за връзките с ЕС след Брекзит са това, което обеща още миналата година. 

Остава под въпрос обаче дали тя има достатъчно силна подкрепа, за да проведе планирания от нея Брекзит. Лейбъристите вече говорят открито за "коалиция на хаоса", която да свали правителството, след като финалното споразумение влезе за обсъждане в парламента. В нея може да се включат твърдите консерватори като набралия популярност опонент на Мей Джейкъб Рийс-Мог и Шотландската национална партия, която пък е против Брекзит изобщо.

Другият голям проблем на Мей е, че Брюксел може изобщо да не приеме предложенията ѝ. "Тя преговаряше по възможно най-катастрофалния възможен начин", коментира за "Политико" водещ съветник на Великобритания, който следи разговорите отблизо. "Тя не се подготви за излизане без сделка и позволи всичко да бъде прекарано през призмата наСеверна Ирландия. И какво остава? Да предложим да станем васална държава и да прикрепим към това бележка: "Как искате 39-те си милиарда – с чек или с директен превод?" Положението е катастрофално и вината за това е нейна."

Във вчерашната си реч пред парламента обаче Мей остана непоколебимо на досегашните си позиции, заплаши ЕС, че ако не промени подхода си, може да напусне без сделка, и заяви, че правителството се подготвя и за този сценарий. Тя изглежда готова да се бори срещу евентуален вот на недоверие и да продължи напред. Засега анонимно пред британските медии множество тори коментират, че проблемът е в подхода на премиера, а не в самия премиер – и изглеждат обединени около мнение, че във всеки случай тя е по-добър вариант от лейбъриста Джеръми Корбин, който също разцепи собствената си партия. Но ако ЕС не се съгласи с идеите ѝ, Мей ще се изправи пред нова криза през есента и този път може да не я преживее.

/10

Facebook Коментари

Коментирай

Трябва ли АЕЦ "Белене" да бъде построена?

Не.

56.00%

Да.

40.00%

Не мога да преценя.

4.00%

Блогове